Sjećanje na velikog domoljuba – “Zbogom prijatelji,… čuvajte našu domovinu Hrvatsku”

Naraštaji su hrvatskih ljudi sanjali svoju slobodu. Mnogi su se za nju borili, no nažalost nikad je nisu uspjeli dočekati.

Neki su za nju trunuli po tuđim tamnicama, a cijeli je jedan naraštaj hrvatske mladosti zbog nje smaknut u poratnom jugoslavenskom genocidu i poput uginule stoke bacan u masovna grobišta bivše Jugoslavije.

Svi ti progoni, karađorđevićevske uze, boljševičke torture, logori smrti i jugoslavenska masovna smaknuća nisu uspjeli ubiti ideju slobode, koju je dragi Bog usadio u ljudsko srce.

zvonkobušić192016-1

Gledajući borbu Zvonka Bušića nameće se još jedna povijesna analogija, a riječ je o 60-im i 70-im godinama 17. stoljeća, kad je Hrvatska već bila svedena na “Reliquiae reliquiarum”, a obranu njezina dostojanstva preuzele su obitelji Zrinskih i Frankopana.

Tadašnji su habsburški vlastodršci računali kako bi, ako iskorijene ove dvije obitelji, vjerojatno mogli pokoriti ono što je ostalo od Hrvatske. Tako su nositelje ideje smaknuli, njihove obitelji razdvojili i zatočili, a cjelokupnu imovinu opljačkali.

Za sličnom se idejom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća poveo i jugoslavenski krvnik Josip Broz Tito, kad je pod krinkom komunističkoga režima provodio velikosrpsku politiku. Naslutivši u dijelu hrvatskih intelektualaca, među kojima su Bušići tada igrali zapaženiju ulogu, odlučio se u svojoj zločinačkoj politici, kao i nekad Habsburzi, na progon i njihovu likvidaciju. Ali ne samo Bušića, nego i svakoga tko je u sebi nosio ideju samostalne i neovisne hrvatske države.

zvonkobušić192016-2

Dana 10. rujna 1976. skupina hrvatskih političkih aktivista – Zvonko i Julienne Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić, otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava položaj hrvatskoga naroda u Jugoslaviji i poziva na hrvatsku državnu neovisnost s naslovom “Poziv na borbu protiv srpske hegemonije”.

Konačni cilj zrakoplovnoga leta trebali su biti Zagreb i Solin. Cilj pak otmice zrakoplova bilo je pokušaj prisiljavanja američkih i europskih medija da objave letke u kojima je bila sadržana istina o srpskom i komunističkom zlostavljanju hrvatskog naroda u Jugoslaviji.

Skupina sa sobom nije nosila oružje već materijal od kojeg su napravili lažni eksploziv, koji su omotali oko svojih tijela, a pravu bombu kao i promidžbeni materijal Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice, o kojoj su preko pilota proslijedili informacije o njoj.

Zrakoplovom bez povratka Zvonko je 1. rujna 2013. otputovao u legendu, među svoje otišle Bušiće i ostale junake. Više ga ne ćemo viđati na skupovima, u druženju, na predstavljanjima i razgovorima, no zauvijek će zato ostati on i njegova borba za hrvatsku slobodu u našim srcima.

Neka mu dragi Bog da vječni pokoj, a posebno neka mu bude laka hrvatska zemlja, za koju je živio i toliko patio!

hkv.hr

8 komentara

 1. Pokoj mu duši…
  Platonova pećina nije bila za njega…
  Nije mogao pdnijeti ono šta je našao u takozvanoj slobodnoj Hrvatskoj.

  Like(4)Dislike(1)
 2. Dragi Zvonko laka ti Hrvatska zemlja koju si toliko volio i podnio tolike žrtve.
  Vrijeme ide i javljaju se novi domoljubi kao Milanović.
  Hrvatska zemljo doklen ćeš trpim izdajice poput Milanovica i njemu sličnu bagru.
  Nadam se da žrtva pokojnog Zvonka neće biti uzaludna.

  Like(2)Dislike(3)
 3. Bog mu dao vječni pokoj i počivao u miru božjem.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Pokoj vječni daruj mu gospodine

  Like(1)Dislike(0)
 5. Takav čovijek i karizma se više ne rađa

  Like(2)Dislike(2)
 6. E moj Zagrebe. da je samo Milanivić u pitanju mislim da bi Taik i danas bio živ i sretan u svijij Hrvatskoj domovini.
  Znaš li zašto veliki dio Hrvatske bira Milanovića.
  Samo zbog toga da napravi promjenu, jer i ostali su slični. Ako misliš da će HDZ promjenom čelnika promjeniti retoriku vaaraš se.
  Slično je to prijatelju, jako lično koga god odabereš. Pogledaj imovinu i jednih i drugih pa će ti biti jasno. Pošten čovjek s solidnom plaćom ne može cijeli život zaraditi koliko vrijedi jedna njihova nekretnina.

  Pogledaj Čovićevu imovinu vidljivu, a kolika je tek prikrivena. Početkom rata nije imao smještaj, a nakon 20 godina.

  Lopov nema ni vjeru ni naciju, već samo želju za novcem i vlašću. Kriminalca Legiju, koji je bio Udbaški egzekutor, vršio zločine nad hrvatima u zadnjem ratu jedno vrijeme skrivali su određeni gruđani. Jel to potvrđuje ovo što gore velim. Mafija je posebna nacija i ima najvršće političke veze, ali služi sebi a ne narodu.
  Zato koji god dođu opet će vladati mafija. Možda manje ili više, ali je ona tu.

  Like(1)Dislike(0)
 7. Za Bubi sve što pišete u potpunosti je tako.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Za brisača
  A t(k)o je ovaj lik

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.