Skandali oko hrane ne prestaju: U BiH nije uvezena sporna Hipp kašica

Skandali oko neispravne hrane u regiji ne prestaju. Nakon što su se na policama trgovina u Hrvatskoj našla jaja sa zabranjenim antibiotikom,te se vodi postupak protiv vlasnika jaja zbog korištenja nedopuštenoga preparata, pojavio se i problem s dječjim Hipp kašicama.

Prema tvrdnjama nadležnih, sporna jaja nisu uvezena u BiH, dok se za dječje kašice vrši provjera.

“U BiH nije vršen uvoz kokošjih jaja iz Hrvatske, stoga na bh. tržištu nema jaja koja sadrže enrofloksacin, antibiotik kojim koke nesilice ne smiju biti tretirane”, potvrdili su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Dijetetski proizvod, hrana za dojenčad i malu djecu “Hipp bio-instant kašica – rižine pahuljice” zabranjen je za uvoz u Srbiju zbog povećanoga sadržaja arsena, objavilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje, piše Večernji.ba.

Agencija za sigurnost hrane BiH odmah nakon saznanja o zabrani uvoza u Srbiju jedne pošiljke “Hipp bio-instant kašica – rižine pahuljice”, izvoznika Hipp GmbH&Co. Export KG Austrija, zbog utvrđene nedopuštene količine arsena, dostavila je nadležnim inspekcijskim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH sve informacije kojima raspolaže te zatražila od istih da provjere je li eventualno došlo do uvoza sporne pošiljke u BiH, a od uvoznika zatražila hitno očitovanje.

Uvoznik i distributer proizvoda Hipp za BiH, Ataco d.o.o. Mostar, očitovao se na zahtjev Agencije te potvrdio kako nisu imali spornu pošiljku.

“Hipp bio-instant kašica – rižine pahuljice, 20 g neto, pošiljka 6001791, datum proizvodnje 4. svibnja 2016., rok upotrebe: 30. studenoga 2017. godine, Hipp GmbH & Co. Export KG Austrija, nije uvezen ispred društva Ataco d.o.o. Mostar na tržište BiH niti ga je kupcima distribuirao Ataco d.o.o. Mostar”, naveli su iz Ataca.

Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti nakon okončanja inspekcijskoga nadzora i prijema povratne informacije od nadležnih inspekcijskih tijela.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.