Školske ekskurzije u korist djece ili turističkih agencija?

Dolazi vrijeme ekskurzija. S euforijom učenika, kod roditelja se stvara pitanje hoće li moći financirati ekskurziju, a kod nastavnika hoće li sve proći kako treba. Sigurnosni i financijski aspekt su razlozi zbog kojih se sve manji broj škola odlučuje za ekskurzije u inozemstvu, javlja N1.

Ekskurzije koje su podrazumijevale obilazak atraktivnih europskih destinacija i lud provod za većinu škola polako postaju prošlost. Loša ekonomska situacija, ali i zahtjevniji sigurnosni propisi pod izgovorom patriotizma domaćim destinacijama, pored sve brojnijih stranih turista, dovode i školarce.

Odlukom, koju je Vlada Sarajevske županije donijela početkom godine, osnovci će za izlete, ali i ekskurzije biti ograničeni samo na područje BiH. S druge strane, srednjoškolcima će za ekskurzije i dalje ostati najzanimljivije destinacije kao što su Mađarska, Italija i Španjolska, ali to će značiti veću odgovornost za nastavnike i skuplji aranžman za roditelje.

Tijekom godina broj zahtjeva osnovnih škola za ekskurzije u inozemstvu rapidno je opadao. Ministarstvu obrazovanja SŽ srednje škole nisu obvezne tražiti suglasnost za destinaciju, ali jesu obvezni poštivati jasne upute i obveze.

“Sve odredbe koje se tiču sigurnosnog aspekta, od preventivnih, upoznavanja roditelja i djece s rizicima, škole to rade temeljito jer znaju kakvi sve rizici postoje, voditi negdje tuđu djecu nije nimalo bezazleno i bezopasno, tako da se pripreme obavljaju tijekom cijele godine sve do polaska na ekskurziju”, izjavila je Edina Pašić, iz ministarstva obrazovanja SŽ.

Izmjena pravilnika o odlasku na ekskurzije regulirala je i način uplate aranžmana kako bi se spriječile malverzacije. Korupcija, kažu u sindikatu obrazovanja, nigdje nije iskorijenjena, pa neće ni ovdje. Postoje nemoralne ponude turističkih agencija na koje neki direktori škola i dalje nisu imuni.

“Pozivamo direktore i prosvjetne radnike da ne podliježu tom pritisku, nego da cijeli taj proces bude vođen u skladu sa zakonom, transparentno, i da vodimo računa o tome što nudimo djeci, odnosno da te ekskurzije budu edukativnog, nikako zabavnog karaktera i da one ne budu po džepu roditelja”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja SŽ.

Iz Vijeća roditelja kažu kako je paradoksalno da roditelji kao jedini financijeri ekskurzija, nisu konzultirani prilikom donošenja odluke županijske vlade.

“Sada mi roditelji ne možemo odlučiti hoće li naša djeca na ekskurziju u inozemstvo ili u BiH”, kazao je Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja SŽ.

Pojedini roditelji već su se žalili da u ponudama turističkih agencija dobivjaju previsoke cijene domaćih aranžmana.

“Ako je jedan od ciljeva kreatora ovog propisa da se postigne masovnost učešća djece, tako da djeca sa socijalne margine dobiju pravo na ekskurziju, to nije postignuto”, rekao je predsjednik Skupštine Vijeća roditelja SŽ.

Pitanje je li odluka zaista podrška domaćem turizmu i jačanju patriotizma lebdi i nad ostalim školama u BiH. U Republici Srpskoj prethodno je slična odluka podijelila javnost, a i pooštrena pravila podrazumijevaju i liječnika, pa čak i roditelja na ekskurziji.

9 komentara

 1. Nastavnici za mišljenje o izletu ili ekskurziji bi se tribali konstatirat sa roditeljima i zbog cijene i zbog izbora putovanja a ne dicu vodit dise njima iđe i da obavezno i nastavnici plate putovanje i hranu kao i roditelji i to uplatom na banci a ne ovako daj pare iz ruke u ruku a niko nezna stvarnu cijenu

  Like(9)Dislike(2)
 2. Profesori bi se trebali zajedno sa roditeljima i djecom dogovoriti. Jer ipak ta djeca idu na ekskurziju a ne roditelj. I inace cijena pise na prospektu koji tvrtka koja vozi dadne skolama. I ucenici mogu ponjeti ili uslikadi roditeljima da se uvjere u cijenu. Preko banke bi bila kentra. A to sto idemo unutar granica. Mogu ja kad ocu sist u auto i povest koga ocu da mi se ide negdje unutar granica.

  Like(3)Dislike(5)
 3. Zadnjih par godina uvele neke izlete za sve razrede. Niti se roditelje pita ni gdje niti koliko. Moje djete nema sta vidjeti u jednom Sarajevu.!!!!! Svako moze zakljuciti da se tu radi pogodovanje LOKALNOM AUTOPRIJEVOZNIKU, u sprezi sa ravnaeljima i nastavnicima/uciteljima/profesorima.

  Like(5)Dislike(3)
 4. Triba izabrati par destinacija, i preko roditeljskog sastanka napraviti referendum. Treba vodit računa da jedna od tih destinacija bude dosta jeftinija opcija. Što se tiče nastavnika i profesora ne bi bilo korektno da i oni plaćaju jer ipak su oni odgovorni za djecu.

  Like(3)Dislike(3)
 5. gost promatrač

  …čitam komentare i razmišljam:
  dobra su djeca, kakvi su pojedini roditelji.

  Ovakvu nepismenost, kakvu možemo vidjeti u prethodnim komentarima, teško da se može naći na bilo kojem portalu u regiji.

  Pazite ovo:
  ˝…Nastavnici za mišljenje o izletu ili ekskurziji bi se tribali konstatirat sa roditeljima…˝
  NASTAVNICI DA SE KONSTATIRAJU SA RODITELJIMA?!? WTF?

  ˝…ne dicu vodit dise njima iđe…˝
  DICA DISE IĐE

  ˝…dadne skolama. I ucenici mogu ponjeti ili uslikadi…˝
  ˝…Preko banke bi bila kentra. A to sto idemo unutar granica…˝

  Dodatno:
  ˝Moje djete nema sta vidjeti u jednom Sarajevu.!!!!!˝

  Prijedlog rješenja za (nepismenog) roditelja:
  Ispišete dijete iz škole u Bosni i Hercegovini i upišete u školu u Zagrebu, Beču, Frankfurtu i riješite osobne komplekse i frustracije.

  Na koncu, suvišno je bilo što dodati, dovoljno je:

  ŠTO REĆI, KOJU POSLUKU PORATI?

  Like(5)Dislike(0)
 6. Ne kaze se “porati” vec poslati…ej pameti

  Like(1)Dislike(0)
 7. Tisi vjerovatno prosvjetni radnik zato se buniš dica su onakva kako ste ih vi naučili a nemožete ih bolje naučit jer su vam roditelji 90% kupili diplome a ko bi to triba odlučivat o izletima roditelj koji šalje svoje ditr i plaća mu kao i vami koji iđete na račun roditelja ili vi bezobraznici koji imate priko 1300km plaću a štrajkate nas niko nepita imamo li za kruva kamolu da vami ispunjamo želje

  Like(1)Dislike(1)
 8. Za gosta promatraca. Iz tvoje reakcije na gornje komentare da se zakljuciti da si i ti jedana karika u tom lancu. Vjerovatno i imas neku proviziju u svemu ovome. I jos nesto, davno su prosla ta vremena gdje se moglo naredjivati drugima gdje upisivati djecu u skolu. Ja sam roditelj i upisati cu djete gdje ja kazem i neces i nemas mi pravo ti odredivati to. Kao i to gdje cu ili gdje necu djete slati na izlet ili eskurziju.

  Like(0)Dislike(1)
 9. Dijete moraš upisati u devetogodišnju školu u mjestu prebivališta a kasnije to određuje prosjek ocjena

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.