Skoro svaki maturant ima svog fotografa

Osim što roditelji moraju izdvojiti novac za haljinu, odijelo, šminku, frizuru kako bi spremili maturanta za proslavu maturalne večeri, posljednjih godina unajmljivanje osobnog fotografa postalo je nezaobilazan trend.

Cijene usluga za fotografiranje jednog maturanta kreću se od 50 KM do 200 KM, a maturanti im se javljaju pet do šest mjeseci ranije kako bi razervirali termin.

Saša Ratković, mladi fotograf, kaže da rezervacije za fotografiranje matura počinju već u siječnju..

“Većina termina bude popunjena do travnja. Iako je veći broj djevojaka koje žele da na ovaj dan imaju profesionalne fotografije, događa se da se jave i momci koji žele da neke lijepe trenutke tog dana zabilježi objektiv fotoaparata”, kaže Ratković za Nezavisne novine.

Dodao je da je svake godine sve više maturanata koji žele imati svog fotografa kako bi sebi omogućili lijepe uspomene kojih će se moći sjećati svaki put kada pogledaju fotografije.

Katarina Dodev, maturantica Medicinske škole, koja je iznajmljivala fotografa, kaže da je cijena koju je ona platila realna, čak i niska, s obzirom na to koliko fotograf truda uloži.

“Za fotografiranje sam se odlučila jer mi je maturalna zabava predstavljala važan događaj”, rekla je Katarina.

Sara Bajić, maturantica Srednjoškolskog centra “Gaudeamus”, kaže da je za fotografa izdvojila 70 KM i ističe da ima i dosta skupljih.

“Odlučila sam da me na maturalnoj zabavi slika profesionalni fotograf zato što smatram da bi on, uz novac koji sam potrošila u čitav styling, bolje dočarao moju haljinu i sam doživljaj maturalne večeri umjesto da su me slikali rodbina i prijatelji”, kazala je Sara.

Nikola Zajc, profesionalni fotograf, kaže da fotografira većinom iz ljubavi, ali naravno mora nešto da se zaradi.

“Profesionalni fotografi rade od 150 do 200 KM, a sve zavisi šta ima u svojim ponudama. Maturanti mi se znaju javljati pet do šest mjeseci unaprijed da rezerviraju termin. Ove godine radim 14 matura iz različitih škola, a javljaju mi se čak učenici iz Prijedora, Doboja i Prnjavora”, kazao je Zajc.

9 komentara

 1. Ovaj narod je poludio,sto je veca “kriza”vise trosi na budalastine,ko da zive u tv sapunicama.

  Like(18)Dislike(0)
 2. Zar ne postoji fotograf koji ih slika i snima na maturalnoj? Al ako je ovako onda je to glupost žešća, tada će pogledat slike i nikad više, a kao da si nešto postigao pa sad treba samo fotograf tebe slikati. Dokle seže ljudska glupost.

  Like(12)Dislike(1)
 3. Ah da zaboravih rec i mediji znacajno doprinose tom pisuci i pricajuci cesto i izmisljajuci price.sve su to gluposti,uskoro ces morati imati osobnog vodica u wc.

  Like(8)Dislike(0)
 4. Ljudska glupost nema granica

  Like(7)Dislike(0)
 5. Treba svatko imati fotografa, da ga slika kad se budi, da uhvati taj trenutak kad mu se lijevo oko otvori 20%, a desno je još uvijek zatvoreno, da uslika lijevu nogu kad se spušta na pod, a desna je još na krevetu (onda ima dokaz da je ustao na lijevu nogu)…. Jedino fotograf iz moralnih razloga ne smije pratiti osobu kad ide na wc, mislim to bi bilo ipak previše…

  Like(2)Dislike(0)
 6. Pa sta ako zele prof fotografa da ih slika. Ako netko ima uvjete nek izvoli

  Like(0)Dislike(2)
 7. Jadni roditelji.
  Dokle će moći ova mladež ovako OBJESNO živjeti.
  Nisam siguran da će potrajati dugo. Opet će krave
  koze i ovce biti BLAGO, a ne mobiteli, auti. markirana odjeća i sl.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Za Bla baš si BLA.
  Ako netko ima uvjete nek pomogne siritinji KRKANE jedan. Misliš, ako ti je Bog dao više da te je nagradio. Ne nije, stavio te je na kušnju, zbog čega to samo On zna da vidi hoćeš li potonuti u smrtni grijeh OHOLOSTI kao što sada razmišljaš ili ćeš spasiti dušu i podjeliti darovano s potrebitima. Shvati – SVE TI JE DAROVANO – ništa nisi zaslužio n ti ni bilo ko drugi u ljudskom rodu. Kad uspiješ shvatiti koliko si malen i ranjiv, i koliko malo treba da postaneš prašina tek onda će splasnuti ta tvoja OHOLOST.

  Like(1)Dislike(0)
 9. Nisu dica kriva nego mamuti roditelji.
  Čemu se nadaju ova dica kada završe ovo malo nazovimo školstva.
  Vratiti će te se ovcama i kozama jer niste odgojeni za pošteni rad.
  To što radite je čisto preseravanje.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.