Skuplje kazne za bogatije vozače

Što vozač ima više novca, to bi za njega kazna za prekršaj u prometu trebala bude veća, smatraju bh. stručnjaci, koji ističu da bi kaznenu politiku u BiH trebalo prilagoditi pozitivnoj praksi u brojnim europskim državama, jer, kako podvlače, nije isto kada s 300 maraka bude kažnjen građanin s niskim primanjima i onaj za kojeg je taj iznos zanemarljiv.

Na primjer, navode Nezavisne novine, u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj te Švicarskoj visina kazne “reže se” po vrsti prekršaja, ali i visini primanja vozača, što u praksi znači da bogatiji plaćaju više, a siromašniji manje, ali kazna i jedne i druge podjednako zabrine.

Da je poželjno da se ovakva praksa uvede i kod nas, smatraju bh. stručnjaci, koji naglašavaju da, uz prevenciju, sankcije mogu da smanje crni bilans na putevima.

“Nekome ništa nije platiti kaznu od 100 KM, a nekome je misaona imenica da nađe toliko novca. To je dobra ideja, a je li prihvatljiva za naše zakonodavce i da li bi je htjeli razmotriti, te detaljno razrade način pripreme, drugo je pitanje”, napominje Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS.

Ševal Kovačević, inženjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet BiH, ističe da socijalni moment treba sagledati, ali i ističe da je pitanje koliko pogađa kazna ljude koji “imaju previše”. Međutim, on ističe da bi ovakvu praksu u BiH bilo teško uspostaviti.

“Kod nas je u nekim slučajevima teško pronaći i adresu pojedinim osobama. Generalno, ovdje je višestruke povratnike potrebno staviti pod kontrolu, uduzimati im imovinu. Ako netko napravi 20 teških prekršaja, izaziva opasnost. Tu bi trebalo tražiti rješenje”, rekao je Kovačević.

U Ministarstvu prometa i veza BiH kažu kako nisu zaprimili inicijative da se u zakon uvede da se iznos kazni prilagođava imovinskom stanju vozača. Međutim, kako uvjeravaju, prilikom izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, razmatrali su pojedina rješenja razvijenih zemalja EU.

“Točno je da pojedine europske zemlje iznos kazni prilagođavaju imovinskom stanju vozača. Međutim, potrebno je, pored izmjena u samom zakonu, imati ispunjen čitav niz drugih preduvjeta za ovakvo postupanje. Moramo imati sve sustave uvezane, jer se javlja jedan osnovni problem: utvrđivanje imovinskog stanja vozača”, kaže za Nezavisne novine Zoran Andrić, pomoćnik ministra prometa i veza BiH.

Ipak, po njegovim riječima, i aktualni zakon ostavlja mogućnost da se kazne izriču i vodeći računa o imovinskom stanju vozača.

“U Zakonu u osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH dati su, za pojedine prekršaje, rasponi novčanih kazni. Zakonima o prekršajima predviđeno je da se, pri odmjeravanju visine novčane kazne, uzima u obzir i imovinsko stanje počinitelja prekršaja. Tako nadležni sud može, od slučaja do slučaja, dodatno cijeniti činjenice te visinu kazne izreći i vodeći računa o imovinskom stanju počinioca prekršaja”, rekao je Andrić Nezavisnim novinama.

4 komentara

  1. Ne možemo mi uvodit takve zakone jer novac naših bogataša je većinom nelegalan A na računu imaju 10km,a imovina na tuđe ime,pa se pitam po kojoj osnovi bi oni njih natjerali da plate veći iznos.

    Like(2)Dislike(0)
  2. Vidi moze se komentirat nisu uklonjeni komentari,grude online je toliko jadan…

    Like(0)Dislike(0)
  3. Pa zar da im padne na pamet bogatasa kaznit,on ce povući veze i neko ce ostat bez posla.Za to ce biti kao i do sada udri siromaha!!!

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.