Slatkiši postaju luksuz – Poskupljuju čokolade, sokovi, žvake…

Ova godina od samog početka donosi seriju poskupljenja. Tako bh. građani od 1. siječnja, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više.
Po višim cijenama, i to za 20 feninga, od ovaj tjedan plaćamo žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

Postaju luksuz

No, sudeći prema najavama trgovaca, uskoro ćemo i za čokolade, bombone, sokove… davati više novca, a poslastice ćemo plaćati i do 0,50 KM više. Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM.

”Nimalo lijepe vijesti za ljubitelje slatkiša – cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupjeti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM”, kazala je za Avaz radnica na jednoj trafici u centru Sarajeva.
Ona, kao ni drugi trgovci s kojima su razgovarali, a koji su također potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica. Samo je kazala da će one biti luksuz.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena.

Ispitati razloge

”Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša. Prozvat ćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto”, kazala je Bulić.
Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cijenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama.

Hasečić: To je lopovluk

”Jedino „opravdanje“ za ova poskupljenja je lopovluk i ništa drugo. Već godinu dana neki proizvodi su poskupljivali sigurno pet puta. Naročito se to odnosi na osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer… Dokle više”, pita se Šemsa Hasečić iz Sarajeva.

I dok se građanima iz dana u dan stavljaju novi nameti, svojih novčanih privilegija se političari teško odriču. Samo na osnovne potrebe, plaće, tople obroke, prijevoz i odvojeni život, godišnje se, ne računajući županije, utroši više od 13,5 milijuna maraka, za parlamentarce i ministre, okvirni su podaci nevladinog sektora.

2 komentara

  1. To sto vi objavljujete je glupost zesca, tako 24h neke gluposti stalno..bili ste dobra stranica postejete polako obicna 0 kao i ostali portali!!!

    Like(1)Dislike(0)
  2. I kondomi ce znacajno poskupjeti al ce zato uvesti djeciji doplatak.vic il istina procjenite sami.

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.