Slijedi nova revizija svih branitelja

Nakon godinu dana prepucavanja u Parlamentu Federacije BiH oko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji Vlada FBiH je prihvatila tri amandmana koje je podnio Klub zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Vlade su kazali kako je prvim amandmanom izmijenjen članak 8. I propisuje da će revizorski tim za koordinaciju izvršiti kontrolu svih uvjerenja na temelju kojih su ostvarena prava za ove osobe ili članove obitelji.

Ponovno o fiskalizaciji

-Na ovaj način bilo bi izbjegnuto različito tumačenje i selektivna primjena provedbi ove odredbe. Ovo bi omogućilo jednakost i istovjetnu primjenu na sve pripadnike OS (HVO, Armije RBiH i Mup-ovi) pa je ova izmjena nužna da bi se ove osobe dovele u isti položaj, bez obzira na vrijeme ostvarivanja prava, pripadnost postrojvi i svojstvo korisnika prava, kazali su iz Vlade nakon jučer održane sjednice.

Drugim i trećim amandmanom predviđeno je da objavu podataka iz jedinstvenog registra treba regulirati posebnim zakonom koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na ove odredbe dala negativno mišljenje sa detaljnim obrazloženjem. Također je rečeno kako podaci iz jedinstvenog registra trebaju biti dostupni svim razinama vlasti u Federaciji.

Na sjednici koja je održana jučer u Mostaru usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima koji je u primjeni od 1. Siječnja 2010.

Zakonom se uređuje, između ostalog, pitanja evidentiranja i kontrole prometa putem fiskalnih sustava gdje je obveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalnih uređaja za svaku osobu koja je upisana u odgovarajući registar za promet dobara i pružanje usluga klijentima, osim izuzetih djelatnosti.

Također, izmjenama i dopunama zakona se usklađuju novčane kazne s novim Zakonom o prekršajima o propisuju dodatne obveze i kaznene odredbe za proizvođače/zastupnike, servisere i obveznike. Posebno se ove obveze odnose na proizvođače/zastupnike kojim se, između ostalog, propisuje obveza da za vrijeme trajanja registracije neprekidno osiguraju garanciju poslovne banke s klauzulom „Bez prigovora“ u visini od 300.000 KM, što predstavlja sredstvo osiguranja za ispunjenje svih obveza  propisanih zakonom.

Novac za eksproprijaciju

Značajna informacija stigla je jučer za mještane Neuma jer je Vlada usvojila informaciju o potrebi osiguranja sredstava za eksproprijaciju za izgradnju ceste Neum – Stolac i izrazila opredjeljenje da za ove namjene iz tekućih rezervi za ovu godinu osigura 700.000 KM. Na narednoj sjednici bi ova odluka trebala biti usvojena.

Jučer je Vlada produžila do kraja godine primjenu Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima za obitelji koje primaju najniže mirovine i koje su u stanju socijalne potrebe.

Vlada je prihvatila informaciju o stanju izvršenja odluka Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda Federacije BiH. S ciljem izvršenja odluka ovih sudova iz kojih proizlaze obaveze izmjene zakonodavstva u određenoj oblasti, zadužena su federalna ministarstva da u okviru svojih nadležnosti hitno predlože izmjene zakona u skladu sa stavovima izraženim u odlukama. Premijer je preuzeo obavezu da od Parlamenta zatraži što hitnije usvajanje izmijenjenih zakona. Usvojeno je jučer i na desetine kadrovskih odluka.

Dnevni-List.ba

17 komentara

 1. Niti su normalni političari a bogami ni branitelji svako malo revizija! Daj otkrijte više te lažnjake majke ti mile.. Neka se malo i branitelji poduzmu po tom pitanju valjda znaju tkoje bija u ratu a tko ne čemu šutnja i smutnja više. Sve se to može rješit za 48h

  Like(11)Dislike(2)
 2. SVAKA ČAST NA KOMENTARU,NAPOKON

  Like(6)Dislike(1)
 3. Moglo bi da nije tetka ujni striceva bratića nema veze bio u njemačkoj stavider ga negdi neka ima kod stoju majka moja koliko je tako nisu problem branitelji.Kod želi branitelje dirati neka sitne u bas a ja ću ganjati kamenom neću granatom i metkom pa da vidimo oteli bit ista ubacim.

  Like(2)Dislike(1)
 4. Mislio sam u gacama

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pa zašto branitelji šute?? Oni bi trebali javno prozvat lažnjake jer branitelji najbolje znaju tko su te lažljive lopine..a ne dase dezerteri kite njihovim ordenima zna se tko je krao i bio zarobljen a zna se tko je pucao pa bio zarobljen,ranjen i jadan.

  Like(2)Dislike(1)
 6. Nažalost pravi branitelji su u manjini i nemaju pravo glasa a ovi lažni su katastrofa umišljeni i podržava ih vlast.

  Like(5)Dislike(0)
 7. Za Anonimno
  Ja sam prozva neke ljude(lažnjake) u uredu za obranu i znaš šta su mi rekli da to nije istina.Vrana vrani očiju ne kopa naši političari i zapovjednici ih štite.

  Like(5)Dislike(0)
 8. Stanemo sa onima koji su im dopustili da odu vani kad su mobilizacije bile i nakon rata mogu slobodno doći nema nista bez zakona da se kazni svako koje krivo radio napraviti,krao palio krivotvorio…

  Like(1)Dislike(0)
 9. Kome je u ruci,tom i u ……

  Like(0)Dislike(0)
 10. Za Ja san
  Nema ti od tog ništa

  Like(0)Dislike(0)
 11. Za Ja san
  Te braniteljice su skidane dok su vridile a sad lipi moj covik kad bi to skinija ogadio bi ti se zivot. Zato bolje ne diraj u g…o smrdit ce ti

  Like(0)Dislike(0)
 12. kako nekužite narode jednom naučise pameti ovoje zdogovor salke i mađe dase skine što više hrvata viditw dase mađa nebuni pašemu jad prozirno pa kadaste čuli dase njihovi skidaju ima više lažnjaka nego unas 50 puta a nikojih od naših veliki hrvattski vođa ne proziva

  Like(1)Dislike(0)
 13. Naši ne prozivaju jer čuvaju stolicu kad će opet navlast e kad nebudu na vlasti tada će se javljat opet zato da dodju ponovo na vlast i tako……

  Like(0)Dislike(0)
 14. Nikad se neću minjat

  Ja se ne bojim postrojavanja. Jadan ti je onaj koji se stidi svoje prošlosti a uživa u tuđoj!

  Like(2)Dislike(1)
 15. Ljudi kako ne vidite da smo mi nikakav narod.vecina bi ih dala guzice za 100 maraka.ko prima suti i pase,ko nije nista ostvario taj se s pravom buni,al jadno je da su ti sto primaju obijerucke prihvatili ove laznjake kao prave a ne cine nista da pomognu stvarnim braniteljima.samim tim pljuju i po sebi kao braniteljima.

  Like(3)Dislike(0)
 16. Ne boje se ni ti laznjaci postrojavanja…ne sekiraj se oni su se samo bojali 90 tih…nemaju oni obraza…

  Like(0)Dislike(0)
 17. Skinuli 50-ici jadnika da bi obnovili NASEM ČOVICU URED, da čovjek ima di radit…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.