Slijedi popis svih plantaža smilja i destilerija, a potom i brendiranje hektara

Galopirajući rast proizvođača i prerađivača smilja na prostoru BiH bio je i povod da se pri Gospodarskoj komori Federacije BiH utemelji Grupacija koja će štititi i skrbiti o interesima tvrtki i pojedinaca koji se bave ovom djelatnošću. Na predstojećem sastanku ova Grupacija će izraditi jedinstvenu informatizaciju preko koje će svi proizvođači i prerađivači imati sve potrebne informacije.

Grupacija proizvođača i prerađivača smilja napravit će statističke podatke o količinama postojećih nasada, kao i nasada u pripremi kako bi imali plansku proizvodnju u odnosu na kapacitete za preradu. Napravit će se i popis destilerija, a pokrenut će se i postupak brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, ali i zaštitu otkupne cijene svježe mase biljke. Ovim se prvi put planski i organizirano pristupa prema ovoj djelatnosti od koje proizvođači, čiji je najveći broj koncentriran u Hercegovini, očekuju velike financijske efekte.

Procjene Vanjskotrgovinske komore BiH su da je u posljednjih godinu dana zasađeno oko 1000 hektara novih plantaža smilja. Ako se tome doda da je 80 posto podignutih nasada nastalo kultivacijom do tada neobradivih brdskih i kamenitih područja Hercegovine, dolazi se do zaključka da ovaj trend ima višestruku financijsku i općedruštvenu korist. Posebno u stvaranju novih obradivih površina i otvaranju velikog broja novih radnih mjesta. Ako se sve navedeno stavi u kontekst najvećih svjetskih proizvođača eteričnih ulja, gdje službeno Korzika drži primat, a procjene su da raspolaže s 250 hektara, dolazi se do zaključka da bi se BiH trebala pozicionirati na sami vrh proizvođača eteričnog ulja od smilja u skoroj budućnosti. Tvrtka pod nazivom Eco Mediteran objavila je informaciju kako posjeduju Eco Cert certifikat za sjeme i sadnice, počevši od sadnica koje će se saditi u proljeće.

“Zato što ćete vi kao plantažer mnogo lakše dati zelenu masu na otkup jer osoba koja je bude otkupljivala od vas, mnogo će lakše dobiti Eco Cert na svoje ulje i tako imati bolji plasman samog ulja. Također, ako vi kao plantažer imate vlastitu destileriju, mnogo ćete lakše dobiti vlastiti Eco Cert na ulje koje će imati sigurniji plasman i to po mnogo boljoj cijeni. Certificirano je bitno, Eco Cert jamči ekološku proizvodnju od samog početka ciklusa od sjemena, preko ulja do skupocjenih proizvoda. Zato nabavite sadnice s ekološkim certifikatom kod nas po cijeni jednakoj kao i ne certificirane sadnice”, poručuju iz spomenute tvrtke.•

12 komentara

 1. A dobre reklame apet jednom coviku pare lipo bgmi

  Like(1)Dislike(1)
 2. Covicu dragane nemo da te navuku da sadis smilje ti si pametan covik

  Like(0)Dislike(3)
 3. I posle ovoga dolazi oporezivanje hvala

  Like(6)Dislike(2)
 4. Sadite duhan…Bolja lova.

  Like(6)Dislike(0)
 5. EKOCERT je certifikatorska kuća a ne cerifikat. Kad se piše članak treba se bolje upoznati sa gradivom.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Pa sta bi Vi,sadili i zarađivali a ne bih placali porez!? E to tako ne ide.

  Like(6)Dislike(4)
 7. Niti ga dam slikat ni brojiti a općina nek’ sadi sebi

  Like(2)Dislike(0)
 8. Samo treba ići na preradu ulja ja se ne bojim prodaje nesmi se nasist na nisku cijenu Smilja treba probit led ispod 3 marke nedat zelenu masu i to je malo pamet u glavu.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Treba bit svima jasno da certifikat nemoze dobiti nitko ko nije prijavio nasad,logicno,kome prodat ulje bez papira,nikom pametnom,legalizacija svakog posla je samo plus u napretku poslovanja,u danasnje pogodnosti koje pruza trziste svega i svacega je maloumno ocekivati da ce netko u buducnosti izbrojiti toliki kes,nit ga ima toliko

  Like(3)Dislike(0)
 10. Uradit analizu svog ulja i onda prodat.Kome bi to, smetalo.Zna se cjena na svjetskom trzistu i di je,problem.Valjda se veliki u tome, izgube,ili sta drugo.

  Like(0)Dislike(0)
 11. Mislim da su prihvatljivi ugovori sto ih nudi firma Roing iz Ljubuskom zagarantiran otkup sirove mase sa fixnom cijenom od 1,70 km po kg sirove mase. Bojim se da cete se vi izgubiti koji bi destilirali pojedinacno i molili ove da im ga uzmu i po nizim cijenama od zagarantirane

  Like(0)Dislike(0)
 12. Duhan zakon i to do grama prodat na crnom trzistu,do grama. A sto ti dosa meni brojat strukove u vrta moga dida,kojem je krv pisala misto znoja krcec i pravec njivu. Jeba ti meni sve ako ti kosorom ne osicem,recimo livu nogu. pa je metni u gepek neka ti je dragan covic sasije u mostaru.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.