Slijedi revizija 6877 branitelja u FBiH

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.

Naime, Ustavni sud BiH ocijenio je kako je odredba čl. 18. d, st. 4. zakona neustavna i diskriminirajuća, javlja Večernji list BiH.

Riječ je o odredbi po kojoj pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe ne može ostvariti osoba s invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života, a kod koje je, u skladu s mišljenjem Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, utvrđena potreba za korištenjem tog prava te da to pravo može biti ostvareno po županijskom zakonu.

Federalna Vlada prihvatila je informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2017., koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu i objavljena na web-stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i ratnih invalida.

Revizorski timovi su u drugom tromjesečju 2017. godine postupak kontrole okončali u ukupno 3985 predmeta. Od toga se 258 odnosi na korisnike prava na osobnu invalidninu, 855 predmeta na obiteljsku invalidninu, 2747 su predmeti korisnika koji su ostvarili pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima, a 125 su predmeti korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi dodijeljenoga najvišeg ratnog priznanja ili odlikovanja.

U idućem razdoblju će kontrolom biti obuhvaćeno 6877 predmeta. Kada je riječ o financijskim učincima, od 1. travnja do 30. lipnja 2017. su po osnovi osobne i obiteljske invalidnine isplaćene ukupno 70,460.328,24 KM, što je 2,497.171,77 KM manje od proračunom odobrene 72,957.500,01 KM.

Po osnovi prava na mjesečni novčani dodatak isplaćeno je ukupno 3,835.790,55 KM, dok je za te namjene u proračunu bilo odobreno 4,374.999,99 KM, što je ušteda veća od 539.000 KM. Na zahtjev JP Autoceste FBiH, a za potrebe izgradnje autoceste na koridoru Vc, Vlada je donijela odluku o hitnom stupanju u posjed izvlaštenih nekretnina prije pravomoćnosti odluke o eksproprijaciji koju je 25. svibnja 2017. donijela Služba geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina.

Prema informaciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koju je jučer usvojila Vlada FBiH, do 31. prosinca 2016. su na ime poticaja za zapošljavanje zaključena ukupno 2672 ugovora u vrijednosti od 25,875.358 KM. Zahvaljujući tim sredstvima, zaposlene su 3922 osobe.

Uredba o poticanju zapošljavanja stupila je na snagu 12. prosinca 2015. i ima za cilj subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale i osoba koje se same zapošljavaju.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo razvoja i poduzetništva, zatim financija, Federalni zavod za zapošljavanje, Poreznu upravu FBiH i Federalnu upravu za inspekcijske poslove nastaviti aktivnosti na realizaciji uredbe o poticanju zapošljavanja i kontrole njezine provedbe na terenu.

18 komentara

 1. Kad će revizija i porijeklo imovine. Političara HDZ ekrana opstinski i kantonalnog službenika itd Narod ceka

  Like(6)Dislike(0)
 2. Kolji vise jednom a ne uvik jadne ljudw plasit. Niko nije lazni stradalnik ko je god provodio vrime na bunkeru

  Like(3)Dislike(0)
 3. Pruzite ljudima sicijalnu pomoc da ne moraju glumit invalide ili im dajte posa

  Like(1)Dislike(1)
 4. Skinite sve s proracuna onda ce te imati 100% ustedu i puno prostora za ispunjavanje svojih megalomanskih prohtjeva,a obdusmen ce vam odmah uzet polovinu i nastavit zajebavat uz vasu pomoc cjeli narod.Zato smo se mi borili.Popisam vam se na upravu.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Što mu niste zabili kokurušku u guzicu a ne da se on predstavlja kao predsjednik svih Hrvata i pravi marifetluke sa Dodikom,a narod se sav iseli u Njemačku,kako ga nije stid,i šta on misli izići opet na izbore i tražiti da se glasa za njega i njegov HDZ,bože sačuvaj ako i jedan glas dobiju!

  Like(8)Dislike(5)
 6. Da ste mu zabili kokurušku u guzicu na vrijeme on bi šutio i mučio a ne ovako svu vlast mu dali. i onda on uništi i elektroprivredu ,zaposli svojih 500 ljudi i ode elektroprivreda u stečaj,jedina firma koju da sada nisu uništili,sad svi u Njemačku,jedino nam je to ostalo…

  Like(6)Dislike(1)
 7. Mića iz Pofalića

  Uništi on i projekat smilje,jer je odredio da bude 1 marka,tako da i smiljare pripadaše i oni idu svi za njemačku,ostane samo njegova rodbina i stranačke kolege,a mi pravac inozemstvo!

  Like(4)Dislike(2)
 8. e da je bogda imeni ukinu ko je dobio 50000 hiljada maraka sta ima zaliti da i ukine ja sam zaboravljeni branitelj meni nema sta ukinuti mi zaboravljeni se nemamo sta sekirati

  Like(0)Dislike(2)
 9. Vito iz Vitine

  SVi ZA NjEMAČKU!!!

  Like(1)Dislike(2)
 10. Ja sam vec u Njemackoj,a kokurusku nek zabiju svojoj majci.

  Like(1)Dislike(2)
 11. Svi u hercegovini nastradali od istog topa i sve iste ozljede i isti nalazi

  Like(0)Dislike(0)
 12. Nek idu na reviziju oni da najvecom invalidninom i oni sto rata nisu vidili kao i doktori koji su pare primali!

  Like(1)Dislike(1)
 13. Rade reviziju a sta ce od tih miliona sto ustede
  Hoce li ulozit u tvornice i firme
  Da mladi ostaju a ne da se sele
  U siriji je rat natjetao imigrante a sta je kod nas jedina zemlja u evropi gdje masovno sele treba se zamislit i poradit na tom pitanju

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ovo nam je nasa borba dala…

  Like(1)Dislike(0)
 15. Za pisljivi 10 godina dobio 25000 km županija u minusu 50 miliona porezni obveznici žzh duzni 200 miliona km da ne nabrajan dalje ako ce nekog spasit mojih 210 km misečno odričen ih se javno.pozdrav iz Minkena

  Like(1)Dislike(0)
 16. Treba najprije revidirati mnoge jesu li uopce bili branitelji,za to im nisu potrebne lijecnicke komisije.a od sredstava koja ostanu kad se takvi izbace dati nesto istinskim braniteljima koji ne primaju nista.

  Like(8)Dislike(0)
 17. Palestinac i Juko

  Revizija obavezno

  Like(0)Dislike(0)
 18. JUKO i PALESTINAC (Amigo)

  Revizija obavezno

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.