SLUČAJ SPEKTAKULARNE PLJAČKE KOD GRUDA IDE NA VRHOVNI SUD Tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuću presudu

Slučaj spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3.628.000,00 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega ide na Vrhovni sud Federacije BiH.

Naime, za dan 8. srpnja ove godine u Vrhovnom sudu je zakazana sjednica vijeća radi donošenja odluke u ovom slučaju po žalbi na presudu koju je uputilo Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije.

Početkom siječnja ove godine, Županijski sud u Širokom Brijegu oslobodio je optužbe bankare Tomislava Matijevića, Miljenka Brekala i Fabijana Bakovića te zaposlenika u zaštitarskoj agenciji Matu Karamatića da su počinili kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva.

“Sretan sam jer je pravda danas pobijedila”, izjavio je odvjetnik Ivan Brekalo nakon što su u širokobriješkom Županijskom sudu njegov klijent i još trojica drugih oslobođeni krivnje.

Podsjetimo, tijekom istrage nije se uspjelo ući u trag pljačkašima, ali je podignuta optužnica protiv trojice bankara i jednog službenika zaštitarske agencije, uz tvrdnju kako su oni pomogli razbojnicima koji su, očito, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom te su se unaprijed pripremili i dočekali konvoj u zasjedi s puškama i zoljom. Optuženi su bili bankari Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković te zaposlenik u zaštitarskoj agenciji Mate Karamatić, a Tužiteljstvo je tvrdilo da su oni s umišljajem počinili brojne propuste vezano za sigurnost prijevoza novca te da su tako pomogli pljačkašima, no Sud je utvrdio da nije bilo dokaza za takve optužbe.

Odvjetnica Nada Dalipagić je rekla tada kako je oslobađajuća presuda bila i očekivana, dok je njezin kolega Ivan Brekalo, koji je zastupao svog prezimenjaka Miljenka Brekala, čak ustvrdio da je ovaj proces bio “staljinistički”.

“Od početka sam tvrdio da se radi o montiranoj optužnici koja, ni pravno ni činjenično nije imala ‘veze s vezom’, a glavni i isključivi krivac je bivši tužitelj Ljiljanko Naletilić, koji je, pod određenim pritiskom, morao podići ovu optužnicu”, izjavio je tada odvjetnik Brekalo.

On je izjavio kako nije bilo nijednog dokaza koji bi povezivao optuženike s pljačkašima te da nije bilo korektno od Tužiteljstva da uopće podiže ovu optužnicu.

Odvjetnici su bili složni s opravdanim pitanjem, koji je smisao podizanja ovakvih optužnica, jer ovakva vrsta optužnica nema nikakvog cilja. Nisu uhvaćeni pravi počinitelji kaznenog djela koji bi odgovorili kako su napravili to djelo i gdje je taj ogromni novac koji su uzeli, nego su jednostavno optužene druge osobe.

DL

2 komentara

  1. Ujde vuk kenjca

    Like(0)Dislike(0)
  2. Zaćto kod Gruda ,kad nsu Dužice Široki Brig?

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.