Smanjuje se broj institucija i računi za struju najsiromašnijima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je sa članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, na čelu s Ronom van Rodenom, o pitanjima bitnim za eventualni novi aranžman BiH s ovom financijskom institucijom.

Povodom odbijanja Republike Srpske da potpiše Reformsku agendu, premijer Novalić je rekao kako u Federaciji BiH ne postoji niti jedno mišljenje protiv ovog dokumenta.

“Posebno smo zadovoljni što su u Reformsku agendu ušle sve one glavne stvari za koje smo zainteresirani. No, sada razmatramo stavke iz Agende koje možemo provesti sami i bez dodatnih sredstava”, kazao je premijer FBiH Novalić.

Govoreći o pravcima tog djelovanja Vlade FBiH, premijer je, uz ostalo, istaknuo namjeru za uvođenje diferenciranih cijena električne energije, čime bi računi bili smanjeni za oko 100.000 najsiromašnijih domaćinstava u FBiH.

Jedna od planiranih mjera odnosi se na racionalizaciju javnog sektora, a uključivala bi smanjenje broja federalnih institucija sa sadašnjih 145 na 110. Razmatra se i mogućnost povećanja iznosa plaća u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće koje podliježu preferencijalnom tretmanu pri plaćanju doprinosa, čime bi se ova pogodnost odnosila na veći broj zaposlenih.

Također, ovo bi moglo biti primijenjeno i na zaposlene u još nekim niskoakumulativnim djelatnostima, kao što su obrtnici, stare zanati, radnici na tržnici i taksisti.

Federalna vlada priprema i mjere čiji je cilj povećanje broja legalno zaposlenih i smanjivanje tog broja u takozvanoj sivoj zoni.

Inače, Misija MMF-a boravi u BiH od 10. do 24. lipnja sa ciljem razgovora s domaćim vlastima o mogućem novom aranžmanu, koji bi pomogao BiH u rješavanju financijskih potreba i podrške programu strukturalnih reformi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.