Smilje iz Hercegovine pomlađivat će Azijce

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović potpisali su danas u Mostaru opći ugovor o partnerstvu.

Šantić je tom prigodom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

”Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brandiranja i na kraju ćemo imati brand hercegovačkog smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Europske unije, SAD-a i Kine”, kazao je Šantić.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup u cilju zaštite proizvodnje, brandiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

”Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 milijuna nasada smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano”, kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

”Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode”, istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za anti-age program, aroma terapija itd.

”Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod”, kazao je Dujmović.

Fena

9 komentara

 1. A sto ga mlada bere

  Like(2)Dislike(0)
 2. More bit svasta

  Like(1)Dislike(0)
 3. Francuzi analizirali hercegovacko ulje i nalaz katastrofa. Nece ga niko

  Like(1)Dislike(5)
 4. Kako nece bit katastrofa kad
  ga polivaju svim i svacim,u sovicima to sam vidio normalno da nemoze proc na testiranju.

  Like(5)Dislike(2)
 5. Za ananimno druze ti stalno nesto pametujes daj bogati da sidnemo ti i ja pa da mi daš upustva da i ja pocmem u sovicima ha ha jesu ti na oku bogati

  Like(1)Dislike(0)
 6. Ja vidio da na visnjici poliju svim i svacim

  Like(0)Dislike(0)
 7. Dobro rekoste za soviće i višnjicu da ne iđem tamo brat u sezoni

  Like(0)Dislike(0)
 8. Polivaju i u ruzicima. A grudsko se usmrdilo od ljudstva

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.