Smiljomanija je u Hercegovini uzela maha u toj mjeri da su godinama neobrađivane površine postale plantaže kojima se ne vidi početak ni kraj. I dok se proizvođači bore s naime pretrpanim kapacitetima kod otkupljivača, pa čak i po mizernoj cijeni od 3 KM/kg, grudski mladenci su tu podcijenjenu biljku iskoristili ni manje ni više nego za vjenčani buket. 

Katarina i Jakov će unucima definitivno imat što ispričati sa svog vjenčanja. Prvi bračni ples su odgodili zbog utakmice Hrvatska-Portugal, a Katarina je imala buket od sveprisutnog smilja i lavande.

Magnolija iz Gruda, cvjećarna koja je buket izradila za  kazala je za Grude Online da je cijena otkupa taj dan bila 6 KM/kg,  jer ipak se radi o smilju koje će se koristiti za vjenčanje. Znate onu,  frizura je 20 KM , a ako je vjenčana onda je 100 KM, tako je valjda i sa smiljem.

Prije nekoliko dana u Hercegovini je bilo još jedno vjenčanje u kojem su gosti darivani sadnicama smilja. Radi li se o privremenom trendu ili se rađa još jedan hercegovački običaj preostaje nam za vidjeti.

Pa eto, ako otkupljivači i dalje budu pretrpani, podcjenjivali ovo žuto zlato i nudili za njega 3 KM nadat je se da će mladenci spasiti hercegovačke plantaže.

Orginalnim mladencima iskrene čestitke upućuje i portal Grude Online