Smilje! Postoji li u BiH itko svjestan da se radi o čistom zlatu koje će se izvoziti za badava?

Kada bi BIH  zakonski zaštitila otkupnu cijenu smilja kao što to suverene zemlje čine oko strateških proizvoda, i zabranila velikim otkupljivačima da u budućnosti umjetno obaraju cijenu smilja , o čemu se već nagađa među malim proizvođačima, te ako bi poticajima potakla domaće proizvođače na proizvodnju finalnih proizvoda od smilja je li  svjesna kojim blagom bi gospodarila?

BIH ima svoju kozmetičku, i farmaceutsku proizvodnju te mnoštvo malih manufaktura koje se bave proizvodnjom krema,ulja itd., prenosi Poskok.info.

Ulje koje će se ovog ljeta destilirati u Hercegovini izvozit će se u Francusku i Ameriku kao sirovina, ili pak polusirovina za bagatelne cijene u odnosu na njegovu stvarnu tržišnu vrijednost. Neki kažu kako će postojeće cijene smilja pasti i da su nerealne. Te teze puštaju veliki proizvođači smilja u Hercegovini koji ulje žele otkupiti od malih po nižim cijenama. No realno, proizvodi od smilja u svijetu dostižu toliku cijenu da je trenutna cijena smilja zapravo niska.

Nakon što se ulje od smilja izveze,  BIH će za potrebe građana BIH uvesti proizvode na bazi smilja, u kojima ima 0.5 posto istog po desetorostruko višim cijenama. I to ćemo opet platiti u milijunima. Umjesto da se strateški potpuno posvetimo izvozu finalnog proizvoda mi ćemo slično kao sa drvetom izvoziti sirovinu a uvoziti gotove proizvode. To nije izvoz. To je iluzija.

Ukratko na 1000 eura ulja od smilja, dade se načiniti preko 10.000 eura kozmetičkih i farmaceutskih preparata. Na milijun eura smilja koje se proizvede u Hercegovini, domaća industrija mogla bi izvesti deset milijuna porizvoda u svijet, i to sa zaštićenim regionalnim podrijetlom, jamstvom kvalitete, i postotkom udjela ulja od smilja kakav ne nudi niti jedna druga farmaceutska tvrtka u svijetu. Osim toga mogu se raditi unikatni kozmetički proizvodi koje nitko drugi u svijetu ne radi. Immortale ulje tako bi postao BH izvozni brend.

Ulje od smilja odavno  je postalo globalni hit. Njegova svojstva u podmlađivanju kože, liječenju kože, te svojstva kod liječenja raka od njeg su napravili jedan od najtraženijih proizvoda u svijetu.

Trenutno se širom Hercegovine krče i pripremaju površine koje nikada u povijesti ljudska ruka nije obrađivala. Ostale su već obrađene. Znatan dio ljudi koji se vraća iz Njemačke gore je otišao po inicijalni kapital kako bi uložio upravo u taj biznis. Oni koji su gore šalju novac i ulažu. Premda su se neki radovali njihovom odlasku neki se već vraćaju. A neki će u vrijeme sadnje.Za sada šalju novce za plastenike i obradu zemlje.

Općine daju koncesije. Županije tvrde da će zakonima štititi umjetna obaranja cijena koliko budu mogle. Strani otkupljivači već se spremaju na izvoz. A što čini Federacija BIH? I država BIH?

Čekaju da naplate porez na prodaju i u tome je jedini njihov interes. Koje li mudre strategije.

Iako bi pametnim ulaganjem, obukom obrtnika, edukacijom o svijetu proizvodnje kozmetičkih preparata od smilja, dobit mogla biti višestruka. Za cijelu zemlju.

Ili je OHR i OESS već poslao interni dokument kako će  međunarodna zajednica biti protiv zabrane izvoza smilja budući da se to kosi s načelima slobodne trgovine? Hoće li nam propisati koje pjesme smijemo pjevušiti dok sadimo smilje a koje ne? I koje boje sadača su dozvoljene?

Zabranom izvoza nema se što izgubiti. Tek bi veliki strani proizvođači, ako žele profitirati,  morali otvoriti proizvodne pogone u BIH. Čak bi im se to više isplatilo. BIH naime potiče proizvođače koji se bave izvozom, dodatnim poreznim rasterećenjem,

Utopijski ili ne al bilo bi vrijedno razmisliti.

9 komentara

 1. Ovo jest znacajno za poljoprivredu citave regije i za mali broj posteni ulazu svoj novac a za ove ostale sluzi kao praonica novca isti nacin samo drugi akteri pranja novca u hrvatskoj s zlatom u kojoj ucestvuju i policija i politika ako je svaki izvoz za drzavu veliki plus kako onda govoriti pod navodnicima veliki igraci jer samo se da iscitati mafija koja vlada u bih kao pravne i politicke strukture samo ovaj put je lagano smilje dobro gori

  Like(2)Dislike(0)
 2. digao sam kredit 30,000,km i sve uložio u cmilje rizik je

  Like(2)Dislike(1)
 3. Paaa mogli bi nabit cijenu budući da je Gospa tamo….

  Like(1)Dislike(10)
 4. Ionako je je sve skuplje jer …. paaa Međugorje je… ” razumljivo” cijene su bas do neba.

  Like(1)Dislike(4)
 5. mora se radit, bice dobiti, bice dastace

  Like(3)Dislike(0)
 6. Za autora člaka.
  Poštovani, pošto se razumješ u problematiku bilo bi dobro da pokreneš tvornicu kozmetike. Ljudima plati ulje a onda Ti napraviš biznis na kozmetici. Ako to ne napraviš onda je ovo tvoje pisanje bez osnove

  Like(1)Dislike(1)
 7. Nije ovo tema za prepucavanje niti za pametovanje. Smilje se pojavilo kao trenutno isplativa proizvodnja i smatram da bi je takvom trebalo pokušati održati. Zato sve trba pokriti zakonima i propisima i treba uključiti neke državnu institucij: ministarstvo, institut ili… Ako sve prepustimo divljem tržištu ko vino, duhan …bojim se da neće dugo trajat. Evo sam diga i uložija kredit ali šta će mi država ako mi neće pružit nekakvu zaštitu.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Ovaj članak je napisao netko tko ne razumije osnove. Kada bi zabranili izvoz ulja smilja u roku od 2 mjeseca bi sve plantaže bile napuštene. Zar vi mislite da svijet ne može živjeti bez smilja? Uozbiljte se.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Vidise daste idioti sad nasadi vrijede par stotina tisuca maraka a kad bih pristupi eu za par godina samo stose oranice zatvore dobit ce se brojit u milinima samo slucaj u spanjolskoj gdje je biljka kostala pet eura a u zatvorenom nasadu dvadeset kad se to pomnozi sa stotinam tisuca lako je doc do konacnih brojka

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.