Smrti novorođenčadi u FBiH predstavljaju misteriju; Bebe umiru, bolnice bez evidencija

U Federaciji BiH za šest mjeseci ove godine umrlo je 67 dojenčadi, ali uzroci smrti beba ostali su misterija. Pedijatri i ginekolozi s kojima smo razgovarali našu zemlju svrstavaju u rang s Kongom i Afrikom po stupnju smrtnosti beba, a tragične ishode vežu najviše uz infekcije u bolnicama, urođene anomalije ili jake upale koje izazivaju smrt, piše Dnevni avaz.

Ono što je sigurno jeste da u bh. porodilištima imamo MRSA-u i sepsu, tvrde federalni zdravstveni inspektori, koji već mjesecima, osim što skupa sa sanitarnim inspektorima provjeravaju higijenske uvjete u bolnicama, detaljno češljaju dokumentaciju i kartone bolesnika. A upravo se loše vođenje evidencije može povezati s visokom stopom smrtnosti u bh. bolnicama.

Šokantan je podatak da su zdravstveni inspektori, zbog neredovne evidencije kartona o bolesti pacijenta, kaznili sve bolnice i 90 posto domova zdravlja u Federaciji BiH sa 10.500 KM! Tvrdi to Adi Gujić, federalni zdravstveni inspektor, koji kaže da su, osim bolnica, kažnjeni i pojedini liječnici sa 500 maraka.

– Samo jedan ili dva doma zdravlja imala su urednu dokumentaciju o zdravstvenom stanju pacijenata, što je šokantno. Situacija je jako loša – kaže Gujić.

Pojašnjava da u zdravstvenu dokumentaciju spadaju i zdravstveni karton, temperaturna lista, stomatološki karton, način izdavanja recepata, kao i informacija o bolesti osobe.

– Bukvalno nalazimo kartone u kojima doktor napiše ime i prezime pacijenta, datum kada je pregledan, dijagnozu i terapiju, ali ne napiše u kakvom je stanju pacijent došao, na što se žalio, šta su konstatirali pregledima… Dijagnoza se tek na kraju svega piše, a to ništa ne govori bez ostalih podataka – kaže Gujić.

Višnja Tomić, direktorica portala Ringeraja.ba, ove brojke smatra alarmantnim.- Takve stvari ne bi se trebale događati. Sve upućuje na nemar u našem zdravstvu – kaže Tomić. Dodaje da majke najčešće, kada se dogodi smrt bebe, sumnjaju na greške liječnika.

Kriju podatke

Gujić otkriva da je bolnica u Mostaru u kojoj su prije umrle bebe, kažnjena već dva ili tri puta zato što ne vodi dokumentaciju. On je izrazio bojazan da bi detaljnim inspekcijskim pregledima broj umrlih beba mogao biti čak veći, jer, kako pojašnjava, mnoge bolnice ne prijavljuju redovno zarazne bolesti. – Bolnice kriju podatke, a to nije dobro – navodi Gujić za Dnevni avaz.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.