Splićani bijesni na Autoherc: smrzli se, iznojili, isposvađali, zakasnili…

Kada bi vam se desilo da se, zbog previše prodanih karata, niste uspjeli ukrcati na autobus za Zagreb, unatoč pravovremeno kupljenoj karti sa rezervacijom, i da na buri i temperaturi ispod ništice, sat vremena morate čekati zamjenski autobus, zacijelo biste pomislili da je to vrhunac loše sreće i da gore ne može biti.

Međutim, za putnike koji su jučer, u 15:45, autobusom autopoduzeća ˝Autoherc˝ trebali krenuti s autobusnog kolodvora Split, prema Zagrebu, to je bio tek vrh sante leda.

Naime, kako je ispričao Ante Glavaš za Slobodnu Dalmaciju, jedan od nesretnih putnika, koji su s vremenom, ipak svi stigli na odredište, jučerašnje putovanje bilo je pravi ispit zrelosti.

– Za autobus koji je u 15:45 kretao za Zagreb, na kolodvoru u Splitu pojavilo se duplo više putnika s valjanim putnim kartama, od raspoloživih sjedećih mjesta. Kada se to ustanovilo, oni sretniji i spretniji, koji su stigli ranije i zauzeli svoja mjesta, ubrzo su krenuli su prema Zagrebu, dok je nama ostalima, rečeno da pričekamo drugi autobus koji će ubrzo doći po nas.

Nakon sat vremena došao je i drugi autobus, i koordinatorica puta, dotična Ivona, koja nas je, pošto smo promrznuti, napokon sjeli na svoja sjedala, ljutitim i prijetećim glasom upozorila da onaj tko nema rezervaciju, mora smjesta napustiti autobus. Kao da smo sami krivi što smo sebe i nju doveli u ovu situaciju… Naravno, nitko se nije ustao, jer smo svi imali rezervacije. Međutim, neljubaznu djelatnicu neodgovornog poduzeća, ni to nije navelo na ispriku, ili kakvo objašnjenje, već je bez riječi napustila autobus – ljutito je Slobodnoj Dalmaciji kazao Glavaš .

Prema njegovim riječima, zamjenski autobus zatim se uputio prema Dugopolju, ali se putem zaustavio na benzinskoj postaji Smokovik, kako bi napunio rezervoar gorivom, gdje su se zadržali neko vrijeme, kako bi pričekali drugi autobus, i kako bi četvero putnika zamijenilo autobuse. Kada su napokon krenuli dalje, naišli su na novu prepreku.

Naime, ispred naplatnih kućica autoceste, u Dugopolju, autobus se ponovno zaustavio, a vozač je bez objašnjenja otvorio prednja vrata i čekao.. Kada su ga putnici upitali što se događa, i zašto opet stoje, te zašto su vrata autobusa otvorena dok vani puše ledena bura, vozač im je tek odgovorio da ne budu tako nervozni jer će ih ostavit tamo i otići kući!

– Nakon našeg navaljivanja da nam objasni što se događa, vozač je rekao da imamo tehnički kvar i da se prednja vrata ne mogu zatvoriti te da moramo pričekati. Nakon punih sat vremena stigli su mehaničari i ubrzo popravili vrata.

Ne moram vam ni objašnjavati u kojem su stanju do tada već bili putnici. Pothlađeni, umorni i nervozni, samo smo se htjeli krenuti više prema tom Zagrebu. I jesmo,krenuli smo, međutim našim mukama tu nije bio kraj, jer je našem autobusu, osim prednjih vrata, pokvarena bila i regulacija temperature, pa je grijanje cijelim putem radilo punom snagom, jer bi se u protivnom maglilo vjetrobransko staklo i vozač ne bi vidio cestu. Znam da zvuči nevjerojatno, ali većina putnika do Zagreba se vozila u donjim majicama. Naravno da smo se i svi između sebe posvađali. Možete si misliti, nakon onog smrzavanja, potpuno smo se preznojili, da bi se konačno mokri iskrcali u Zagrebu na minus dva stupnja, iza 23 sata. Ne ponovilo se! – ogorčeno je zaključio Ante Glavaš i dodao je da ono što putnike najviše ljuti, je upravo pristup autopoduzeća, koje im nije ponudilo objašnjenje, niti ispriku, već prijetnje i bezobrazluk.

Autopoduzeće Autoherc, kupila je autopoduzeće Imotski u stečaju, i svojim putnicima nude karte do Zagreba za svega 100 kuna, a povratne za 180 kuna. Iako računica zvuči nevjerojatna, razumljiva je u kontekstu opisane vožnje. Osim što raspolažu sa starim i pokvarenim autobusima, i što su zaposlenici neprofesionalni i nemotivirani, razvidno je i da kod njih kupac nije na prvom mjestu.

I ovdje se potvrdila ona stara narodna, da nitko nije dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari.

Iz Autopoduzeća Autoherc nisu htjeli službeno komentirati spornu vožnju.

slobodnadalmacija.hr