Spremne optužnice za više od 640 Hrvata

Hrvatska je nedugo nakon ulaska u EU pomogla BiH da stekne uvjete za podnošenje kandidature za članstvo tako što je unutar Vijeća EU modificirala kriterije koji su pred BiH stavljani kao preduvjet za pomak.

Može li ta činjenica danas pomoći desetorici bivših pripadnika HVO-a uhićenih u Orašju, koji imaju i hrvatsko državljanstvo? U hrvatskoj Vladi, kako neslužbeno doznajemo, nadaju se da može pa zato i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier naglašava da će Hrvatska “ustrajati u politici potpore europskom putu BiH”. No ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi za N1 otvoreno poručuje da europski put, po njegovu shvaćanju, podrazumijeva upravo ovakve istrage.

– Uvjeren sam da nitko od BiH neće tražiti da ne procesuira one koji su odgovorni za ratni zločin zbog europskog puta jer to jednostavno nije europski standard – rekao je Crnadak, ministar iz srpske kvote.

Premijer Andrej Plenković smatra da europski put BiH uključuje ne samo provođenje socioekonomskih reformi nego i da bi politički lideri u BiH trebali započeti razgovore o ustavnoj reformi u kojoj će se poštovati načelo federalizacije. Ta dva pojma – socioekonomske reforme i federalizacija – možda zvuče nejasno, ali u njima se kriju dva svijeta, dva pristupa problemu uređenja BiH. Dugo je EU imao jedan pristup prema BiH, koji se temeljio na ciljanoj promjeni ustavnih odredbi (kako bi se implementirala presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci) kao prvom koraku na putu prema EU. Kako se nitko unutar BiH nije mogao dogovoriti o ustavnim promjenama, BiH je stajala na mjestu. No onda je EU u studenom 2014. – zahvaljujući inicijativi koja je formalno bila njemačko-britanska, ali je započela prijedlozima Hrvatske – usvojio novi pristup prema BiH koji se temelji na socioekonomskim reformama.

Umjesto početnog velikog, od BiH su se na europskom putu počeli tražiti mali koraci.

Ipak, tada su hrvatski europarlamentarci (ne samo Plenković i Stier nego i Tonino Picula iz SDP-a i Jozo Radoš iz HNS-a) ugradili u rezolucije EP-a federalizam kao princip za ustavne promjene u BiH. To je bilo posebno važno jer se time u rezoluciji EP-a ponavljalo nešto slično onome što je usvojeno u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, kojom su bh. Hrvati tražili ustavno preuređenje BiH iz dva entiteta u četiri nove federalne jedinice. No to što je spomenuto u neobvezujućoj rezoluciji EP-a nikad nije pretočeno u zaključke Vijeća EU koji imaju najveću političku težinu u EU. Plenković i Stier, sada kad predstavljaju hrvatsku Vladu u Vijeću EU, imaju plan nastaviti ono što su započeli u EP-u i poticati rješenje koje donosi i stvarnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH. No sada će na tom planu, koji nikad nije izgledao lak, morati raditi u kriznim okolnostima. SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula jučer je izjavio da se nada da uhićenja HVO-ovaca imaju pravnu pozadinu, a ne politički pokušaj da se skrene pozornost s obveza koje BiH ima na reformskom putu prema EU. – Volio bih, zbog BiH, da uhićenja imaju isključivo pravnu pozadinu – kaže Picula.

8 komentara

 1. Mašala.
  To nam je priuštio naš dični HDZ, ali i onaj iz Zagreba.
  Milanoviću vrati se. Spasi ove jadne ljude patnji i bezrazložne robije.

  Pošto su ovo politička uhićenja treba BiH potpuno politički izolirati prema Europi,
  Uvesti VIZE za ulaz U RH za sve Žitelje RS i Bošnjake. Izvršiti i reviziju Domovnica i sl.
  Vratoti istom mjerom to je jedino riješenje. Ali Hrvati nemaju KIČMU za to da ne kažem MUDA,
  a i ne briga ih tko se uhićuje bitno je samo da para curi.
  Šta će ova nakarada od države Europskoj uniji.

  Like(4)Dislike(11)
 2. Dije drug dragan,nema ga nigdje ni u stampi ni na tv-u.
  Cjela hrvatska na nogama radi hapsenja hrv.generala a drug drago laganini sa dodikom pije kahvu i planiraju koga slijedeceg i kada a brzi ce bozic pa im je najbolje na badnji dan,bolje odjekne

  Like(4)Dislike(8)
 3. Di je Dragan di su stozernici, di su veliki domoljubi pravasi, di su branitelji, nezaboravljeni, zaboravljeni, udruge , hvidre, narodni sabori…niko ne progovara, niko se ne buni..eto nas velikih hrvata..I dobro nam je kakvi smo!!

  Like(6)Dislike(7)
 4. Di su naši velikii.. spasitelji naši koji sve i svakoga komunistom proglase tko ne misli kao oni? Di su oni koji na predizbornim skupovima branitelje stavljaju u prvi plan? Di su oni koji kažu da se oni jedino mogu izboriti za dobrobit Hrvata, ravnopravnost i za prava branitelja? Di su? Manji od makova zrna a sad imaju priliku pokazati svoje domoljublje, ačli… jači je zov bogatstva zemaljskoga i zato šute. Jadna van majka nestiće i bijednici, dignite glas protiv nepravde i opasnosti koja se nadvila nad sve nas, pa i nad vas , iako izgleda vi ne shvaćate uljuljani u svoju moć i bogatstvo. Ma znate li da je to bogatsvo kratkotrajno ali ljudstvo nemjerljivo, No ne znate vi to, Strašno!

  Like(5)Dislike(7)
 5. Ima jedna dobro poznata kontroverzna recenica. Svak ju ponekad koristi,a glasi “OVO NIJE NAS RAT”
  Na nasu zalost i zalost nasi nasljednika ona je sad istinita.
  Niko nece da ustane protiv ove torture nad “Hrvatom” od Daytona do danas.
  Ko da ustane? Ka mi sami (hrvati) nismo spremni niti podic glas zbog ovakvi desavanja,a kamoli izic na ulice.
  STIDI SE NACIO. ???

  Like(3)Dislike(7)
 6. Hdz,stvorio nered ,privatizira sve udruge,oni su na vlasti zašto šute.Mi obični ljudi smo nemoćni.Jedino Rojs ima muda ostalo sve UDBA.

  Like(1)Dislike(5)
 7. 640 ostupi davle

  Like(0)Dislike(0)
 8. Hrvati spasili Muslimane 1995, sad zatvorili svoje spasitelje !

  Pogledajte izjavu Muslimana Atifa Dudakovica poslje hrvatskog oslobadanja Bihaca 1995:

  Samo 25 Sekundi u Videu:

  Minuta 01:55 do 02:25

  Video-Link:
  http://bit.ly/2e8ihuN

  Sve jasno, i 1995 i danas.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.