Srpska i Federacija dogovorili akciju: Vrijeme je za poskupljenja

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić definirali su danas okvirni akcijski plan kada su u pitanju obveze iz reformske agende s ciljem da se što više harmoniziraju propisi u oba entiteta i stvori jedinstven poslovni ambijent.

Nakon sastanka u Banja Luci priopćeno je kako će detaljni akcijski planovi biti urađeni nakon što precizniji dogovor o tome postignu resorna ministarstva te da će krajem kolovoza biti usuglašene konačne verzije tekstova određenih propisa u BiH, a na zajedničkoj sjednici bit će usuglašena i usvojena određena harmonizirana rješenja i propisi.

Zamrznuto zapošljavanje

Federalni premijer Fadil Novalić je nakon sastanka s Cvijanović istaknuo kako su prvenstveno razmatrane gospodarske teme iz reformske agende s ciljem da se poboljša ekonomska situacija i zapošljavanje. Naglasio je i da su prije usvajanja reformske agende počele aktivnosti na poboljšanju privrednog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u FBiH.

Novalić je rekao da nije lagan posao provođenje mjera iz reformske agende, ali da postoji spremnost da se ide u reforme.

Entitetska premijerka također očekuje da će u RS biti razumijevanja za usvajanje novog zakona o radu, koji neće biti na štetu radnika. I Cvijanović je rekla da će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje Federalnoj vladi, a zajedno će usuglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao vrlo važan.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama konsolidacije javnih poduzeća, kao što su željeznice i u tom poslu očekuju podršku Svjetske banke.

Razgovarano je i o reformi javne uprave u kojoj će biti „zamrznuto“ zapošljavanje, a u sljedeća tri tjedna  bit će održan i sastanak uprava aerdoroma i carine o pitanju izvoza mesa iz BiH.

Novalić je precizirao da će biti stavljen moratorij na novo zapošljavanje u javnoj upravi.

”Druga mjera je ograničenje fonda za plaće i treća novi zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se osiguralo da iz jedne u drugu službu je moguće pomjeranje službenika te uprava postala bolji servis za građane”, pojasnio je Novalić.

I Cvijanović je istaknula da ta reforma podrazumijeva da nema ”gomilanja” administrativnih radnika te da će se ograničiti fond plaća, što onemogućava novo zapošljavanje.

Čudna logika premijera

Uoči sastanka Novalić je za N1 rekao kako su poskupljenja neizbježna te kako se ne boji socijalnih nemira.

“Cijene nafte su niske trenutno u svijetu, i padat će još više. Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 posto, što će se dalje investirati u autoceste, odnosno njihovu izgradnju”, kazao je Novalić za N1, dodavši da cijene alkohola i cigareta također moraju ići ”gore”, a da će se taj dio novca investirati u zdravstvo, odnosno u liječenje i prevenciju bolesti uzrokovanih alkoholom i cigaretama.

Rekao je kako u javnom sektoru neće biti otpuštanja radnika te da su socijalni nemiri ”odraz straha”.

”Trebamo li se pogeti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesni smo da trebamo trpjeti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže”, rekao je.

Danas je Novalić pak izjavio je kako na mogućim prosvjedima u FBiH  zbog zakona o radu ne očekuje radnike, već one čiji su interesi pogođeni.

Zadnji u Europi

”Dolazim iz te sfere i znam da radnici nisu pogođeni novim zakonom o radu, već nagrađeni”, uvjeren je Novalić rekavši kako su dva bh. entiteta zadnji u Europi koji nisu usvojili nove zakone o radu.

”Ne ponosimo se time”, rekao je on ističući da se onda postavlja pitanje zašto u BiH nema visokih prava radnika i zapošljavanja, ako neki sindikati tvrde da su sadašnja zakonska rješenja dobra.

”Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih, prava koja su stečena starim zakonom o radu”, dodao je.

1 komentar

 1. Ovo naši tjelobrižnici pa i dušebrižnici jedini izlaz vide u dizanju cijen visokotarifnih roba i zamrzavanju plaća, oduzimanju prava i sl. Pazite, narod će izdržati do određene mjere, koja je to granica nitko ne zna.
  Kad je prekoračite, jao si ga vama. Ne samo da će vam biti tijesna Europa za bježanje, već cijeli svijet.
  Lopove, gadove i pokvarenjake stigne zaslužna kazna kad tad. Ovo se odnosi na sve moguće entitete i konstitutivne narode. Lopuže nemaju ni vjeru ni naciju, a ni domovinu, ali kad tad završe loše.

  Zar vam nije jasnoda da ste jadni narod doveli većinom pred obiteljski bankrot i hoćete im uzeti i to malo dostojanstva šta im je preostalo. Govorite o prosječnim plaćama 830 KM. Molim vas pokažite platne razrede.
  Koliko ih radi za 400 KM koliko za 600, koliko za 800 a koliko i za 3000 km i više i u kojim strukturama.
  Koliko ih uopće ne radi zbog stravične društvene klime koju ste stvorili u BiH.

  Daj podjelite sva davanja za neto plaće u BiH na broj stanovnika po zadnjem popisu. To će vam biti pokazatelj
  šta ste napravili jadnom narodu (svi odreda bez obzira na bilo kakvu pripadnost). Tu cifru objavite. Pokažite narodu
  sa koliko novaca jedan građanin BiH treba podmiriti sve svoje mjesečne potrebe. Ta će vas cifra jako iznenaditi.
  A vi govorite o poskupljenjima. Nemate dovoljno za pljačku pa uzmite sirotinji i zadnji zalogaj iz usta. Sram Vas bilo. Kakvi autoputvevi i bakrači.To je samo paravan za novu pljačku.
  Pa je li svjestan taj BISER koji predlaže poskupljenje nafte za 10 % da će to izazvati lančanu reakciju i poskupljenja svega ostalog. Njega boli briga. radi za plaću od nekoliko tisuća maraka, supruga isto tako, štiti ih sindikat i radnička prava jer su u državnim tvrtkama, stekli su već pozamašnu imovinu raznim malverzacijama pa sada ajmo pokušati još.
  Treba i unuče osigurati. Narod je svakako GLUP i ne vidi šta im radimo.
  Neka vam Bog sudi bez obzira kako ga zazivali, ili ako ga ne zazivate nikako.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.