Stanovnici pograničnih područja muku muče od ulaska Hrvatske u EU

Vrgorački gradonačelnik, Rudolf Grljušić, uputio je poziv za hitan sastanak ministru vanjskih poslovaMiri Kovaču. Grljušić od ministra Kovača traži žurno rješavanje problema otežanog kretanja u pograničnom pojasu prema BiH, pogotovo u području nekadašnjih Pograničnih kontrolnih točki (PKT). Kako stoji u Grljušićevu pozivu za sastanak, velik broj građana RH u pograničnom području prema BiH, s jedne i druge strane granice, ima posjede koje još uvijek obrađuje ili brine o ukopnim mjestima svojih predaka. Međutim, njihovo prebivalište nije na području Vrgorca već u nekom od primorskih gradova. Njihove parcele u pograničnom pojasu često sječe granična linija pa bi, budući nemaju prebivalište na području Vrgorca što je uvjet za dobivanje pogranične propusnice i kretanje preko bivših pograničnih kontrolnih točaka, da pređu s jedne parcele na drugu, često udaljene desetak metara, trebali poduzimati putovanja od preko pedeset kilometara do prvog službenog graničnog prijelaza. Ukoliko se ogluše na šizofrena zakonska rješenja i prijeđu granicu na području bivših PKT-a, kako bi došli s jednog komada zemlje na drugi, rizikiraju kazne i do deset tisuća kuna zbog ilegalnih prijelaza državne granice.  

Ured vrgoračkog gradonačelnika zatrpale su pritužbe brojnih građana s molbom da pomogne u iznalaženju rješenja, a on se odlučio na poziv ministru Kovaču za žurnim sastankom. Još u vrijeme ulaska RH u EU brojni gradonačelnici, načelnici i vijećnici upozoravali su nadležna ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova na loš sporazum koji je RH potpisala s BiH u vezi kretanja u pograničnom području. Prema sporazumu koji je tada u ime RH potpisala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pograničnu propusnicu za prelazak granice na području nekadašnjih PKT može dobiti samo stanovništvo koje živi 5 kilometara udaljeno od granične linije. Unatoč protestima lokalnih političara, kako se navedenim sporazumom diskriminira velika skupina građana RH do promjene sporazuma na razini međudržavnih komisija nikada nije došlo.

Protesti lokalnih dužnosnika po ovom pitanju došli su čak i do EU parlamenta. Hrvatski europarlamentarac, Andrej Plenković, postavio je EU povjereniku za migracije,Dimitrisu Avramopoulosu, pitanje što se može učiniti za hrvatsko pogranično stanovništvo po ovom pitanju. EU povjerenik dao je odgovor u kojem lokalni dužnosnici, pa i vrgorački gradonačelnik, vide nadu za rješavanje navedenog problema.

– U skladu s Uredbom o pograničnom prometu država članica može sklopiti bilateralni sporazum sa susjednom zemljom kako bi osigurala da granice ne predstavljaju prepreku trgovini, društvenoj i kulturnoj razmjeni ili regionalnoj suradnji. Tom se Uredbom državama članicama omogućuje uvođenje režima pograničnog prometa za građane koji žive u pograničnom području koje se proteže na najviše 30 km od granice. Komisija podupire punu primjenu olakšavanja prelaska predviđenog Uredbom, ali države članice odlučuju u kojoj bi mjeri htjele iskoristiti to pravo-odgovorio je EU povjerenik Plenkoviću.

Polazeći od odgovora povjerenika Avramopoulosa zastupniku Plenkoviću, Grljušić drži da bi hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova moglo zaključiti s resornim ministarstvom BiH sporazum ne kršeći niti jednu odredbu EU. Kako kaže, mogućnost izdavanja pograničnih propusnica treba proširiti s 5 na 30 kilometara od granične linije i pritom primjenjivati princip zračne udaljenosti. Vrgorački gradonačelnik tvrdi kako bi navedenim potezom bila obuhvaćena većina mjesta u priobalju. Također, drži kako pograničnu propusnicu za kretanje na području bivših PKT trebaju dobiti svi koji imaju imanja i obiteljske grobnice u pograničnom pojasu. U suprotnom, tvrdi naš sugovornik, ionako zapušten i iseljen pogranični kraj, postati će još zapušteniji i pustiji. 

Dalmacijanews.hr

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.