STIGLA U BIH: Policija upozorava na po život opasnu igru ”Plavi kit”

U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica “Plavi kit” započeta u Ruskoj Federaciji dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevsku županiju.

Njen sadržaj je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubojstvo, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Iz tog MUP-a apeliraju roditeljima, starateljima, prosvjetnim radnicima i drugima koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima kod korištenja društvenih mreža kako ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih “igrica”.

Igrica “Blue Whale” (“Plavi kit”) širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama, najčešće predpubertetske i pubertetske dobi. Društvene mreže – internet, prvenstveno Facebook nisu dopuštene za korištenje osobama mlađim od 18 godina.

”Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju ih dajući netočne podatke o svojoj starosti. Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja “prešutno odobravaju” takvo ponašanje, odnosno prihvaćaju to da djeca imaju svoje “profile”, pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu spomenute komunikacije”, citat je iz priopćenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije će u suradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužiteljstvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama, navedeno je također.

4 komentara

 1. Nije tu nista zaninljivo igrat nego je tu bit koće se bolje isparat koće prvi mantat i tako JE sve otislo u k…c nece otic vanka lopte igrat nego ce se rađe isparat cili i sa tin se ko k…t

  Like(2)Dislike(0)
 2. Ma paraj se pizda ti materina koliko oces,a kumpir ti zaresta u travurinu,cima se nevidi.

  Like(3)Dislike(1)
 3. Nek’ roditelji nakupuju djeci sto skuplje mobitele i nek’ im ne dozvole da stogod urade na njivi,jer nije to za njihovu djecu, je su prefina.

  Like(2)Dislike(1)
 4. Budalaština.
  Drušvene mreže su veliko zlo i velika prevara. Prijava na te mreže zabranjena je mlađima od 18 godina. Tko to kontrolira i kako. Pa najviše te mreže koriste srednjošlolci pa i osnovci. Postoji li ikakva provjera jesu li na profilima lažni podaci.
  Svaki čovjek na svijetu ima neki oblik identifikacijskog broja koji se može provjeriti u državnim ustanovama (JMBG, OIB i sl.) Taj broj ne bi trebao biti javan i vidljiv, ali bi ga trebalo primjeniti pri otvaranju profila. Periodično, u suradnji s nacionalnim agencijama provjeravati profile i automatski brisati profile s lažnim podacima ili kontrolirati takve stvari prilikom prijave. Prijavite se u BiH, danas, sačekate provjeri identiteta nekoliko sati i dobijete odobrenje za korištenje. To je izvedivo. Moramo zašititi mlade ljude od ovih sotonskih pošast.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.