Stiže novi udar još izraženije sibirske hladnoće: ova će zima biti jedna od najjačih u proteklom stoljeću!

Nakon kratkotrajnog predaha od hladnijeg vremena, prema aktualnom prognostičkom materijalu već krajem prve dekade veljače moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće, piše Istramet.

Naime, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi veljače slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Riječ je o ‘savršenoj’ zimskoj situaciji kakvu smo primjerice imali u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću npr. 1956. godine, ponovno u veljači.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije. U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne ‘polarne’ struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja večerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u Hrvatskoj tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Ipak, pošto govorimo o periodu iza 7 dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima, piše Istramet.

5 komentara

 1. Daj bože ali teško kakva je zima u kratkim rukavima pa se pitamo odakle ovolike bolesti

  Like(3)Dislike(0)
 2. Ide zima ide vrime mučno od ljubavi osta samo zadovoljstvo ručno. Lozi vatru i grij se štaš uvik je zimi bila zima

  Like(3)Dislike(0)
 3. Ma dosta nem je zimee
  stalno grijanje do maja u pm

  Like(1)Dislike(1)
 4. Jebes zimu pa traje pola godine

  Like(0)Dislike(2)
 5. Nećeli Bog dati da padne metar kao 2012.

  Like(0)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.