Stižu kazne: Nema više šamaranja djece

Bosna i Hercegovina bi se uskoro trebala pridružiti većini europskih zemalja i zakonom zabraniti svako fizičko kažnjavanje djece u obitelji.

Inicijativu za donošenje ovog zakona trebalo bi do kraja ove godine podnijeti Vijeće za djecu BiH.

Prema riječima pomoćnice ministra za ljudska prava BiH i članice Vijeća za djecu Salihe Đuderije, Vijeće ministara BiH je u lipnju usvojilo Akcijski plan za djecu BiH 2015.-2018. godine i obvezalo se da zakonom izričito zabrani svako tjelesno kažnjavanje djece u svim postavkama, uključujući i kažnjavanje kod kuće.

Podsjetila je i da je UN-ovo povjerenstvo u svom izvještaju za BiH izrazio zabrinutost prisutnošću fizičkog kažnjavanja djece u obitelji i dao preporuku da se i ovaj vid nasilja zakonom zabrani.

Ovu inicijativu je u RS-u već podnio Ombudsman za djecu.

“Zatražili smo izmjenu Porodičnog zakona u kome bi se jasno i nedvosmisleno zabranilo fizičko kažnjavanje djece, ne s ciljem da se djeci omogući da rade šta hoće, nego da se djeca discipliniraju nenasilnim metodama, kao što je slučaj u obrazovnim ustanovama i institucijama”, kazala je za Klix.ba Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac.

S druge strane, psiholog Aleksandar Milić, iako se protivi svakom vidu nasilja nad djecom, ipak smatra da je donošenje ovakvog zakona preuranjeno jer je zakon taj koji će najlošije precizirati i najlošije sankcionirati, a bit će narušena i obiteljska klima, kao i obrazovni autoritet samog roditelja. Također, smatra da bi se otvorio i prostor za širenje lažnih optužbi djeteta kada mu god nešto nije po volji.

Na taj način ćemo se, kaže Milić, više baviti posljedicama, a ne uzrocima, te bi stoga ova inicijativa za donošenje zakona trebala biti povod da se poradi na funkcionalnosti obitelji. Pod funkcionalnošću se podrazumijeva angažiranje oko djece, rad s njima, obrazovno vođenje, objašnjavanje, učenje, stvaranje radnih navika, bez primjene prinude i bilo kakvih grubosti.

“Ako se s djecom kvalitetno radi, imat će dobre navike i neće biti potrebe za zabranama, iako kvalitetno vođenje u obrazovnom pristupu podrazumijeva i učenje djece šta je to poželjno i prihvatljivo i što je nedozvoljeno ponašanje. Najmanje su poželjni batina, prinuda i agresivnost, kojih ne tvrdimo da nema, ali se ne mogu regulirati zakonski”, pojašnjava Milić.

Sva istraživanja koja su rađena u našoj zemlji kažu da roditelji još uvijek batinama “odgajaju” djecu i većina ih smatra da nije svaki udarac fizičko zlostavljanje. Tako UNICEF-ovo istraživanje koje je objavljeno prošle godine pokazuje da su fizičko i emocionalno kažnjavanje metode koje koristi više od 50 posto roditelja u regiji. Povisiti ton na dijete i udariti ga po stražnjici kao obrazovnu metodu, prema ovom istraživanju, koristi 55 posto roditelja u BiH.

4 komentara

 1. cim se drzava previse pocme mijesati u odgoj djeteta to ne zavrsi dobro…to su cinjenice…dobro djetetu najvise zeli roditelj a ne nekakva socijalna sluzba. Ima neodgovornih roditelja ali to su izuzeci, zloporabe ce biti jer djeca nisu kompetentna za donosenje odluka cim budu obveze u pitanju…najposlije ce ispasti da je dijete vlasnistvo drzave pa samim time moze ga odgajati po svojim pravilima, npr. jos samo fali da dijete ima pravo odluciti je li musko ili zensko ili nesto izmedju…

  Like(3)Dislike(0)
 2. Potpuno se slažem sa XY. Ne postoji čovjek, ili institucija, koja bilo koje dijete više voli i pazi od roditelja, pa i od većine loših roditelja.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Pozdravljam ovaj zakon! Tko ne zna izgraditi autoritet nad djecom bez fizicke sile, taj neka ne pravi djecu uopce jer ce im samo napakostiti!
  90% roditelja u Hercegovini su losi roditelji koji djeci nisu nista u zivotu omogucili osim krvi, znoja i suza.

  Like(0)Dislike(3)
 4. Ranko eto omogući ti svome sve bogattvo ovog svijeta, a imaš li ti uopće djece.
  Šta želiš da ti roditelj omogući. Dali su ti je život, odgojili te, obrazovali te ako si htio učiti,
  a ti bi htio novi BNW 7, Hotele u Dubrovniku u vlasništvu, stanove u Zagrebi i račun na
  Švicarskoj banci naravno u nasljedstvo, a ne da to stvoriš svojim radom.

  Pokušaj poštovati roditelje. Puno su ti dali, ali ti to ne vidiš jer i slijep. Pazi – grijeh prema roditelju vraća se kao bumerang. Vratit će ti to tvohja djeca vjeruj mi.

  Roditelju u Hercegovini ne treba zakon da bi odgajao svoju djecu, bar nisu trebali do sada.
  I ja sam orastao u Hercegovini.

  Loše razmišljaš, jako loše, a vidim iz komentara da prezireš i svoje roditelje. Nadam se da ćeš ti svojoj djeci omogućiti BRDA I DOLINE i da nikada nećeš na njih povisiti ton.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.