Što sve čeka buduće umirovljenike?

Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vlada FBiH, odobren je gotovo jednoglasno (jedan suzdržan glas) tijekom današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta.

Tekst je upućen u tromjesečnu javnu raspravu, za koju je rečeno da mora biti široka i uključiti ne samo umirovljenike već i poslodavce i sindikate odnosno sve zainteresirane strane.

Po obrazloženju federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, zakon je između ostalog koncipiran na zadržavanju postojećih prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja te je, na prijedlog umirovljenika, uvedeno novo pravo na posmrtninu – jednokratnu naknadu u slučaju smrti umirovljenika.

Uvodi se također novi sustav utvrđivanja visine mirovina na osnovu bodovne formule tako da se visina mirovine bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, što automatizmom dovodi do veće pravičnosti. Tko više izdvaja, imat će i veće mirovine.

Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom, osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom. Tako se dobiva jedan bod ako je plaća bila u visini prosječne plaće. Zbir osobnih bodova za svaku godinu radnog staža se množi s općim bodom čija je predložena vrijednost 13,6. (Mirovina osiguranika koji je 40 godina imao prosječnu plaću iznosila bi, na primjer, 40x 13,6 odnosno 544 KM).

Novi zakon predviđa i mehanizam zaštite najugroženijih kategorija kroz tzv. Najnižu mirovinu i to u dosadašnjem iznosu, koja će se dalje usklađivati s porastom troškova života.

Redovno i transparentno se vrši usklađivanje mirovina, tako da se vrijednost općeg boda (13,6KM) usklađuje prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a penzije se usklađuju prema postotak porasta troškova života na godišnjoj razini u Federaciji BiH u prethodnoj godini. (Cilj je da se realna kupovna moć mirovine sačuva).
Ako su ekonomska kretanja povoljna, tj. ostvaruje se rast uz povoljne fiskalne uvjete, može se donijeti odluka o dodatnom usklađivanju iznad troškova života, ali ne više od polovice rasta realnih plaća (tzv. švicarska formula).

Propisano je i trezorsko poslovanje nositelja osiguranja. Svi prihodi od doprinosa za MIO slijevali bi se na jedan”proračunski račun” iz kojeg bi se praktično vršila isplata mirovina. Takav pristup bi osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate mirovina.

Sve vrste naknada na koje se plaća doprinos za MIO preračunavaju se u staž/bodove, čime se povećava broj bodova, a time i visina mirovine, što dosad nije bilo propisano.

Stvoren je zakonski osnova za uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za tzv. beneficirani radni staž.

Kod starosne mirovine nije došlo do povećanja broja godina starosti niti potrebnog mirovinskog staža, a uvedena je mogućnost starosne mirovine sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Mogućnost prijevremenog ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, uz pravedan odbitak, uvedena je umjesto prethodno predviđenog potpunog ukidanja prijevremenog umirovljenja.

Fena

7 komentara

 1. Iz ovoga teksta se da iscitati sljedece tko vise uplati veca mirovina a tko ce vise placat samo oni koji su u druavnim sluzbama a vec potkradaju one koji ih placaju a za sva njihova nedjela cuvaju ih njihovi vjerni psi mup sup i udo i drugi o ova stavka posmrtnine obicna prevara lopova drzavni jer vec su dugovali jedan mjesec mirovine a sad isplatom dvadesetog u mjesecu duguju skoro dva

  Like(0)Dislike(0)
 2. Daj Bože, bilo bi lipo kad bi se ispoštovalo.

  Like(0)Dislike(1)
 3. Sto sa onima koji su”radili” za vrijeme jednonogog tite I otisli upenziju sa 20 do 30
  god staza I 40 do 50 god starosti a dobivaju skoro 1000 km.
  Sve to treba vratiti na posa ili 300 km penzije.

  Like(1)Dislike(1)
 4. Sta je sa onima koji su prijavljeni ali se za njih godinama ne uplacuju doprinosi?jel kriv radnik sto poslodavca nije briga…?

  Like(0)Dislike(0)
 5. Posteno sam radio u postenoj drzavi Deutscland a nisam
  se zajebava na poslu ni pijancija na raznim komunistickim proslavama,
  pa penzijica je 1500E.
  Koliko se “puno”tu radilo dobro je da imate I to.

  Like(1)Dislike(1)
 6. Dobro samo onima u drzavnoj ustanovi uzivali pa jos im bolje triba nit rade a ko radi i prizivljava sa ovim placam jos mu gore, cjene skacu place iste po 15 god pa zivi ovdje.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Jad i tuga

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.