Što je pusta Toskana prema Imotskoj krajini: odmor u Dalmatinskoj zagori skuplji nego u poznatoj talijanskoj regiji, a slobodnog kreveta skoro pa i nema!

Što je pusta Toskana prema Imotskoj krajini!

Upravo tako mora pomisliti svatko tko ovih dana pokuša na jednom od svjetskih portala za oglašavanje privatnog smještaja rezervirati boravak u kući za odmor u toj talijanskoj pokrajini, koji je u rujnu u prosjeku jeftiniji od onoga u Imotskom i njegovoj okolici.

Iako zvuči nevjerojatno da bi turistički boravak u kući u malo poznatim Vinjanima Donjim, Medvidovića Dragi, Kamenmostu ili Donjem Prološcu mogao imati bolji status na međunarodnom tržištu od razvikane talijanske pokrajine, činjenica je da je odmor početkom rujna u Toskani u njezinim biserima agroturizma poput Punta Marine, Viareggia ili grada Ravene na jednoj od najpopularnijih stranica za obiteljski smještaj Airbnb, jeftiniji u prosjeku osam do deset kuna od onoga u pitoresknim selima Imotske krajine.

Rujan je zakon!

Tako bi u prvom tjednu rujna, prema ponudi koja se nalazi na stranicama Airbnb, noćenje u Toskani u prosjeku mogli platiti 708 kuna, dok je ista usluga u luksuznim kućama za odmor Dalmatinske zagore na imotskom području 716 kuna.

Naravno, i u Toskani i u Imotskoj krajini postoji i puno jeftiniji smještaj, ali i onaj dva-tri puta skuplji, no portal koji ih sve oglašava ima aplikaciju kojom korisnicima iskazuje prosječnu cijenu. A u ovom slučaju su gosti za Imotsku krajinu spremni platiti čak i nešto više nego za slavnu talijansku regiju. Da nije tako, cijene bi sigurno padale kako bi se privukli gosti. No, isti svjetski posrednik u rezerviranju kuća i apartmana, na svojim službenim stranicama upozorava kako su za početak rujna u Imotskoj krajini slobodna samo 24 objekta za smještaj pa treba požuriti s rezervacijom.

Tako, eto, stvari stoje s Dalmatinskom zagorom u kojoj su stotine luksuznih kuća s bazenima popunjene i više od 220 dana godišnje, no ipak smo još daleko od francuske Provanse, u čijem Avignonu je noćenje 748 kuna u prosjeku.

Ni cijene privatnog smještaja u našim turističkim gradovima u Dalmaciji ne zaostaju puno za razvikanim svjetskim centrima. U babljem ljetu, za koje pravi hedonisti tvrde da je najljepše doba godine za odmor i lako je složiti se s njima, u Splitu i Dubrovniku se u centru grada apartman ili stan za dvoje u povijesnoj jezgri teško može naći za manje od 60 eura (oko 500 kuna).

Na Airbnb portalu je tako prosječna cijena apartmanskog smještaja u centru Splita na početku rujna 538 kuna, a u Dubrovniku 540 kuna, tek nešto malo skuplje nego u Pragu (511 kuna), a slično kao u Beču (563 kune), dok je Sicilija a 504 kune za noćenje u apartmanu neznatno jeftinija.

Jeftiniji od Splita, Dubrovnika, Šibenika i Zadra u rujnu su turski Kusadasi, ali i Budimpešta, u kojoj se apartman za dvoje u ovo vrijeme prosječno plaća 478 kuna dnevno. Zato je grčka Kreta značajno skuplja (712 kuna).

No, na ljestvici najskupljih apartmana u rujnu je Barcelona šampion sa 798 kuna za noć, uz napomenu Airbnb-a da je slobodno samo 15 posto smještajnih kapaciteta, što pokazuje da su tu cijenu gosti spremni platiti.

Inače, domaćin koji oglašava na Airbnb-u može biti gotovo svatko, jer taj portal oglašava turistički najam u 191 zemlji i 65 tisuća gradova, a registracija i oglasi na tom portalu su besplatni. Štoviše, oglašivač ne traži niti dokaz o registraciji iznajmljivača kojeg oglašava pa ne čudi da je Airbnb imao veći promet lani nego u prethodnih pet godina zajedno.

EU će rebnuti Airbnb

Zato cijene smještaja značajno variraju, ovisno o tome kolike i kakve obveze domaćini iz njih podmiruju. Naknada za usluge za domaćine obično iznos tri do pet posto, a gostima naplaćuju naknadu za usluge između pet i 15 posto za svaku rezervaciju. No, budući da se Airbnb hvali s oko 200 milijuna putnika koji preko tog sustava rezerviraju, od kojih su mnogi neregistrirani za tu djelatnost, to su ministri financija EU-a proteklih dana zaključili da im Airbnb ne plaća dovoljno poreza na promet koji prave u njihovim zemljama.

Zato će Europska komisija 16. rujna raspravljati o prijedlogu Francuske i Njemačke kako se nositi s “ekonomijom dijeljenja” koju je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire opisao kao neprihvatljivu.

Otkriveno je tako da je Airbnb prošle godine platio manje od 100 tisuća eura poreza u Francuskoj, a sudjelovali su u prihodima od više desetaka milijuna eura za smještaj u kućama i stanovima.

Airbnb se pravda da je najveći dio tog novca ostao domaćinima, ali europski financijeri ne odustaju od traženja bitno strožih pravila poslovanja i većeg poreza za Airbnb već u 2018. godini, piše Slobodna Dalmacija.

9 komentara

 1. Droc,droc…

  Like(5)Dislike(3)
 2. Za turizam nisu dovoljne viletine s bazenom, to zna svatko tko je izasao iz Gruda jednom u zivotu.

  Like(6)Dislike(0)
 3. U toskani nemaju tovara oko bazena,zato je razlika u cjeni.

  Like(5)Dislike(3)
 4. Za Jack
  Jesi ti glup ili ti noge smrde.

  Like(1)Dislike(5)
 5. Za grude.ti si mi pametan,vidi se da ti je komentar originalan.

  Like(5)Dislike(1)
 6. Za Jack
  Eto tvoj je pametan.Komentari su ti na razini Jajana iz Noćne More.

  Like(0)Dislike(4)
 7. Doista si originalan”grude”moji komentari su na razini ozbiljnosti clanka koji je objavljen.meni trenutno smrde noge a tebi je problem ono sto si prvo naveo tikvane.

  Like(3)Dislike(1)
 8. Jos jedna prlca za djecu kao i sadmja smilja.Okrenimo se onome sto su radili nasi stari.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Tako je tabako.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.