Što nas čeka nakon haaških presuda Ratku Mladiću i čelnicima Herceg-Bosne?

Haaški tribunal će u posljednjih deset dana studenoga izreći dvije posljednje presude optuženima za ratne zločine u BiH prije svoga konačnoga zatvaranja u prosincu ove godine. Prvo će haaški suci priopćiti prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću, a potom i 29. studenoga drugostupanjsku, konačnu presudu  čelnicima Herceg-Bosne: Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Ako je suditi prema reakcijama, a prije svega političkim reperkusijama koje su nastale u BiH, a djelomično i kod naših istočnih susjeda poslije presude Haaškoga suda Radovanu Karadžiću, ništa manje ne treba ni očekivati sljedeći mjesec, kada će u samo sedam dana Haški sud izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću i drugostupanjsku čelnicima Herceg-Bosne, piše Klix.ba.

Stoga s pravom možemo očekivati da će mjesec studeni u političkom smislu biti vreo, računajući na već ustaljenu praksu da sudske presude proizvode političke krize i zastoje.

Bošnjačko-srpski odnosi na ispitu

Bošnjačko-srpski odnosi u studenom će biti na velikom ispitu, nakon što haaškim hodnicima počne odzvanjati presuda Ratku Mladiću. Za bivšega komandanta Glavnoga stožera vojske RS, tužiteljstvo Haaškog tribunala zahtijeva kaznu doživotnoga zatvora, a obrana oslobađajuću presudu.

Sudski proces Ratku Mladiću počeo je 2012. godine, a optužnica ga tereti, između ostaloga, za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i djelovanjem snajperista te uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U posljednjih godinu dana Mladić je pokušao pribjeći taktici koju je vješto koristio Vojislav Šešelj, naglašavajući svoje zdravstvene probleme i ističući potrebu da se liječi u Srbiji. Susjedi iz Srbije su čak slali pismena jamstva da će Mladić biti na liječenju u toj zemlji, a da se sudski proces neće ugroziti. Ostaje sada da se vidi da li će Srbija nakon 22. studenoga također garantirati za sve posljedice koje dolaze s presudom optuženom ratnom zločincu.

Je li i koliko je Hrvatska uključena u zločine čelnika tzv. Herceg-Bosne?

U jeku neminovnih reakcija, oštrih poruka i kritika na izrečenu presudu, što se s pravom može očekivati, Haaški sud će izreći i konačnu, drugostupanjsku presudu bivšim čelnicima Herceg-Bosne, u najopsežnijem predmetu koji bi trebao rasvijetliti je li i koliko je Hrvatska bila umiješana u ratne zločine počinjene na teritoriju nekadašnje Herceg-Bosne.

Prvostupanjska presuda u ovom predmetu izrečena je 29. svibnja 2013. godine i osuđen je Jadranko Prlić na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora i Pušić na 10 godina zatvora. Time je potvrđena odgovornost političkoga i vojnoga rukovodstva Herceg-Bosne.

Pretresno vijeće je zaključilo da su od siječnja 1993. godine sva šestorica optuženih bili sudionici udruženoga zločinačkoga pothvata koji je imao za cilj osnivanje hrvatskoga entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje Hrvata putem etničkoga čišćenja muslimanskoga stanovništva.

Na tu presudu žalbu je uložilo i Tužiteljstvo i obrana, a konačni sud na ovaj slučaj bit će izrečen 29. studenoga. Strane u postupku su podnijele otprilike 150 žalbenih osnova i dostavile više od 12.000 stranica žalbenih podnesaka. Podnošenje podnesaka završeno je 29. svibnja 2015. godine, a žalbeni pretres je održan od 20. do 28. ožujka 2017.

Koliko su čelnici Herceg-Bosne bili povezani s bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom, kao i Hrvatskom vojskom u zajedničkim ratnim ciljevima otkrit će konačna presuda.

Populistička retorika, oštre izjave i politička kriza neminovno bi mogli postati izuzetno izraženi u odnosima BiH i Hrvatske i tako dodatno usložiti odnose i već postojeća sporna pitanja između tih dviju zemalja.

Haaški sud je za vrijeme svoga rada podigao optužnicu protiv 161 osobe, od čega su 83 osobe osuđene, a 19 ih je oslobođeno. Ukupno je 20 optužnica povučeno, a 17 optuženih je umrlo.

(Klix.ba)

15 komentara

 1. Balije u provalije..

  Like(4)Dislike(3)
 2. Nakon presude ceka nas ista svakodnevna borba, kako platiti sve racune i namete, i kako zaraditi za kruh…

  Like(7)Dislike(1)
 3. Drugovi i drugarice 29.11. moći ćete jedino slaviti dan Republike

  Like(0)Dislike(5)
 4. Nista se nece prominiti,malo politicke vike sa svih strana ,a onda sve po starom obicaju idemo naprid nazad u kolotecinu.Ja bi volio da nase Hrvate oslobode daj boze……

  Like(3)Dislike(0)
 5. Treba mu zabiti kokurušku u guzicu,on je kriv za sve naše nevolje,da ste mu zaprdili na vrijeme kokurušku u guzicu sve bi bilo drugačije,bojimo se da je sa kasno ali bolje ikad nego nikad,sramota za narod da se taj čovjek predstavlja kao predsjednik svih Hrvata,tuga i jad,sve će nas svojom politikom raseliti i uništiti…

  Like(7)Dislike(0)
 6. Tako je kokuruškom je se moglo puno toga riješiti treba što prije poduzeti nešto dok ne bude kasno,doslovno smo u zadnji trenutak,nestajemo polako ali sigurno!

  Like(4)Dislike(0)
 7. Ma nista nece promjeniti sve ce biti isto ko I lani,

  Like(1)Dislike(0)
 8. Naš narod je propao skroz,treba organizirati što prije sudjenje ovim našim političarima i osuditi ih na doživotnu robiju, organizirati poštene izbore jer se ne može više čekati narod se sav iseli,neka suđenje počne do kraja ove godine…

  Like(4)Dislike(1)
 9. Žara iz zvirovića

  Da im brate bar tu kokurušku zabijte do početka tog suđenja jer ako se to suđenje oduži oni će još puno štete napraviti!

  Like(3)Dislike(1)
 10. Grgo iz Prćavaca

  Daj Žara u pravu si, ti si bio u Hsp-u pa im ti zaprdi kokurušku u guzicu,ti to znaš kako se radi i da će oni nakon toga biti kao bubice..

  Like(1)Dislike(0)
 11. Mića iz Pofalića

  Tako je Grgo!!!

  Like(0)Dislike(0)
 12. Baka Kata s Mostarskih Vrata

  Za marinka, Žaru iz Zvirovića, Grgu iz Prćavaca i Mića iz Pofalića:

  Vi niste insani,
  nego osunećeni hajvani.
  Hebo vam moj kenjac nanu,
  bez dimija, na tavanu.

  A moga susjeda ovčarski pas,
  u žvaljava usta, sve vas!

  Like(3)Dislike(0)
 13. Nikom nije jasno da se kod nas pitaju tajkuni, oni su krivi što se narod iseljava, oni su ti koji financiraju izbore tj. Stranku na vlasti a ta vlast im pogoduje u svemu, politika nema moć tajkune natjerati tajkune da povise plaće, prije 3 godine sam govorio-dabogda smilje rodilo i prodavalo po 5 KM samo da nema ko u tajkuna radit i oni su to doslovno shvatili zato i je ovakva situacija

  Like(3)Dislike(0)
 14. Sta kukate vadite pasose i njemacka tamo je zivot i pare 😂😂😂

  Like(1)Dislike(0)
 15. Baka kata. Sasla s pameti

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.