Stručnjaci: Hitno cijepiti ‘ratnu djecu’ iz BiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /ZSO/, BiH spada među najveća žarišta epidemije ospica u dijelu koji pokriva Europski centar za cjepiva i nalazi se odmah iza Kirgistana.

U 2014. i prvim mjesecima ove godine u BiH je zabilježeno 5.340 slučajeva ospica.

SZO upozorava da takav razvoj situacije ugrožava zacrtani cilj da se ospice iskorijene do kraja 2015. godine i poziva vlasti da “uspostave kontrolu nad žarištima”.

U reportaži BBC-ija precizira se da su nedostatak cjepiva i odsustvo “preventive” tijekom sukoba devedesetih godina doveli do ove situacije.

Nedavna “eksplozija” slučajeva ospica i rubeole nasljeđe je teške prošlosti.

Sve one koji nisu cijepljeni, računajući i one koji su već odrasli, treba hitno dovesti u klinike kako bi primili imunizaciju – navodi BBC.

Liječnici upozoravaju da djeca mogu umrijeti, ako ne budu cijepljena protiv ospica.

Mladi u BiH koji danas imaju dvadesetak godina rođeni su za vrijeme rata, tako da mnogi od njih nisu cijepljeni, navodi Srna.

Taj problem počinje opterećivati i druge zemlje, jer su se stanovnici BiH tijekom i nakon sukoba raselili po cijeloj Europi.

Nedavni slučajevi u Njemačkoj povezani su sa BiH. Ospice u svijetu godišnje odnose više od 100.000 života – upozoravaju stručnjaci.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.