Stručnjaci i roditelji zabrinuti: Djeca i mladi previše vremena igraju online igre

”To je jako loša navika. Poput pušenja ili alkoholizma”, rekao je u razgovoru za The Guardian neimenovani 27-godišnji Britanac o svojoj posvećenosti video igrama. On se s godinama ”zakačio” na igru League of Legends uz koju provodi noći, nekada čak sve do jutra te dnevno igra čak devet sati, a ova ovisnost o igrama traje od kada je imao samo 15 godina.

Kada je upisao fakultet, umjesto s knjigom, više vremena provodio je s tipkovnicom i mišem u ruci, a od kada je napustio fakultet ne uspijeva dugo vremena zadržati posao te je ove godine prekinuo s djevojkom – razlog svim tim problemima leži upravo u vremenu koje provodi igrajući online igre.

Ovaj mladić svjestan je kako je ”vjerojatno ovisan o igrama”, no kaže kako ga igranje ispunjava te ima osjećaj kao da je postigao nešto važno. Na problem ovisnosti djece i mladih o video igrama često upozoravaju stručnjaci i roditelji, a dr. Aric Sigman iz Velike Britanije, komentirajući ovaj problem, rekao je kako nije važno hoće li se pretjerano igranje video igara nazvati ovisnošću ili ne jer je to ionako jako veliki i rastući problem, piše Zimo.co.

Prema nekim istraživanjima provedenim u Velikoj Britaniji, za čak četvrtinu roditelja najveći izazov vezan uz djecu jest vrijeme koje provode za ekranima – za mnoge je to veći razlog za zabrinutost u odnosu na ”tradicionalne probleme” poput škole, domaće zadaće, zdrave prehrane i slično.

O kako velikom problemu je riječ možemo vidjeti i na primjeru centra za ovisnost Broadway Lodge u kojem su se do prije tri godine liječili samo ovisnici o drogi i alkoholu, a od 2013. u njemu pomoć traže i ovisnici o video igrama, odnosno njihovi roditelji.

”Ako ste roditelj i imate 15-godišnjaka koji cijelo vrijeme igra video igre, ide kasno na spavanje, loše se hrani i propušta nastavu zbog toga, nema puno mjesta na koje možete potražiti pomoć”, komentirao je direktor centra Broadway Lodgea odluku prema kojoj ovaj centar sada pomaže i mladima koji previše vremena provode za računalima.

Za roditelje, najveći problem je što djeca gube kontakt sa stvarnošću, a osim vremena, 27-godišnjak s početka ovog članka tijekom godina izgubio je i puno novaca. ‘To je čudan svijet’, komentirao je svoju ovisnost o video igrama i virtualne svjetove u kojima provodi veliki dio dana.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.