Stručnjaci tvrde kako je gorivo u BiH iste kvalitete kao u EU, vozači se s tim ne slažu

Gorivo koje koriste vozači u Bosni i Hercegovini kvalitetom ne odstupa od onoga koje se može naći na benzinskim crpkama u regiji, kao i u Europskoj uniji, tvrdi Milenko Bošković, predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih prerađevina Federacije BiH.

Kvarovi vozila

S druge pak strane, vlasnici automobila smatraju kako gorivo na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini nije još ni blizu zadovoljavajuće razine. Naglašavaju kako, osim što se nedostaci u kvaliteti goriva prepoznaju po povećanoj potrošnji i slabijoj snazi motora, lošija kvaliteta goriva često dovodi do kvarova automobila, ali i povećane zagađenosti zraka. Bošković pak tvrdi kako gorivo koje se uvozi u Bosnu i Hercegovinu prođe dovoljno kontrola, zbog čega se nema razloga sumnjati u njegovu kvalitetu.

– Gorivo koje se može uvesti u našu zemlju je euro norme 591 za dizel, odnosno euro norme 228 za benzin i ono je najviše razine kvalitete. Dopuštena je i prodaja euro norme 4 domaćeg goriva iz rafinerije u Bosanskom Brodu, kazao je prije nekoliko dana Bošković za BH radio. Prema njegovim riječima, promet naftom i naftnim prerađevinama je najkontroliranija branša u BiH u kojoj se provjere rade čak i češće nego u kontroli hrane. Navodi kako se gorivo prilikom uvoza u BiH kontrolira više puta. Naime, prema njegovim riječima, gorivo koje se toči na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini kontrolira se prvi put kada dođe u luku Ploče, drugi put na granici prilikom ulaska u državu, treći put kod veletrgovca, a četvrti put na benzinskoj crpki. – Nakon toga, metodom slučajnog uzorka, može se dogoditi da isto gorivo ponovno bude kontrolirano, što je pet puta za redom, naglasio je Bošković. Federalni inspektor za kvalitetu tekućih goriva Muamer Terzić kaže kako je procedura kontrole tekućih goriva jasna i propisana je zakonom na razini države i entiteta.

Poštivanje pravilnika

– Pravilnik o kvaliteti tekućih goriva, koji propisuje Ministarstvo energetike Federacije Bosne i Hercegovine na temelju odluke, vrši nadzor i nadgledanje kontrole svih dobavljača na području BiH. Oni za određene predstavnike dobavljača propisuju broj uzoraka za analizu, kazao je Terzić. Dodaje kako dobavljač mora ispuniti normu kontrole uzoraka koja mu se propiše. Naime, nakon propisivanja norme, odnosno broja uzoraka koji moraju biti kontrolirani, dobavljač sklapa ugovor s nekim od akreditiranih laboratorija. Rezultate uzoraka treba dostaviti Federalnom ministarstvu energetike. Iz ovoga je vidljivo kako su mogućnosti za malverzacije s kvalitetom goriva male, iako nisu skroz isključene. Inače, Bosna i Hercegovina, uz Makedoniju, još uvijek ima najjeftinije gorivo u regiji, zbog čega nerijetko vozači iz susjednih zemalja toče gorivo na našim benzinskim crpkama i ne žale se na njegovu kvalitetu. Trenutačna je cijena litre benzina na većini benzinskih crpki u Federaciji Bosne i Hercegovine 1,91, a dizela 1,85 konvertibilnih maraka. U Republici Srpskoj cijene su nešto niže.

VL

11 komentara

 1. Je isto ali ka ga lijem u kamijon pjeni ko ludo nemozes nslit pun rezervar od jednom moras cekati pa pomslo dok nslijes a u austriji cim pistolj stane livato pjene nema ni male isto dasta je

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ti strucnjaci su suplje glave to je sigurno

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ma nemaju oni pojma

  Like(1)Dislike(0)
 4. Hahahahahahahahaahahahhaahha. Dobar vic.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Uspi u bocu od vode jane,naftu u hrvackoj i u nas pa ces vidit razlika u boji i u talogu jos ako prinoci .u ovoj nasoj nesto leta po nafti sitno.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Pozdrav iz Njemačke voda i gorivo su uvik bili različiti novi stručnjaci nova pravila????

  Like(2)Dislike(0)
 7. Zamislite moju ocjenu, da od toga imam koristi !
  Ko pila granu na kojoj sjedi ?

  Like(1)Dislike(0)
 8. Autoplin u Hercegovini nevalja 100% !

  Auto na plin prešlo od 2012-2016 bez problema 80.000 km lijevano u austrij njemackoj francuskoj i belgij. Drugu godinu zaredom u hercegovini Auto se gasi i Motor trokira i drce. Bilo to Autoplin na pumpi u Grudama (grafotisak i perisic) ili Siroki ili Mostar ili Imotski. 100% neispravno i nema nigdi oznake “EN 589” za omjer sastoja Autoplina, znaci Propan i Butan. Krajni prodavaci mogu ali ne moraju biti svjesni nekvalitete i prevare, vjerojatnije da dobavljači i na državnoj razini su krivci jer zarađuju sami novac prodavajući necisto gorivo građanima. Skandal bez rješenja, jer naftna mafija JE država ne samo u BiH i RH..

  Like(1)Dislike(0)
 9. Stvarno dobar vic ha ha ha ha. . .kvalitet nema dalje . . .

  Like(1)Dislike(0)
 10. SRAMOTA

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.