Studenti dobili mogućnost da nađu posao u Europi

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer je održana promocija “Priručnika o stjecanju nastavničkih kompetencija tijekom redovitog studija” čije su autorice doc. dr. sc. Luciana Boban i viša asistentica Ines Perić.
Cilj izrade ovog Priručnika je informirati studente koji se profiliraju za nastavnički smjer kako u tijeku petogodišnjeg studija steći obrazovni standard kvalificiranog nastavnika i stručnog suradnika u odgojno-obrazovnoj ustanovi koji iznosi najmanje 60 ECTS bodova. Prema standardima Europske unije potrebno je 60 ECTS bodova iz kolegija s nastavničkim kompetencijama, što je u Republici Hrvatskoj definirano Zakonom o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. U Federaciji BiH još ni na jednoj razini vlasti nije zakonom definirano nužnih 60 ECTS bodova iz kolegija s nastavničkim kompetencijama, Filozofski je fakultet, ne čekajući referentni “lokalni” zakon, od akademske 2014./2015. godine sustavno uredio i osigurao nastavničke kompetencije za sve studije nastavničkog smjera.

Prednost u Europi

Luciana Boban, suautorica priručnika istaknula je kako je u priručniku prezentiran svaki studijski program nastavničkog smjera u kojim se semestrima i na koje načine stječu svoju kvalifikaciju za nastavnika.
“Nismo htjeli čekati da zakon koji kaže da se u škole mogu zaposliti samo oni koji imaju najmanje 60 bodova dođe i u BiH. Htjeli smo taj standard implementirati prije nego on dođe na županijsku razinu zbog naših studenata koji jednog dana žele otići van granica BiH i naći posao u Europi. Također ovo je važno i za studente iz Hrvatske kako bi se po povratku svojoj kući imali priliku zaposliti u svojoj državi”, istaknula je Boban.
Navedeni priručnik je namijenjen za stručne studije Filozofskog fakulteta, zatim studentima kao informacija gdje, kada, kako i zašto prikupljaju te kompetencije i zašto su im bitne i svim fakultetima koji proizvode nastavnički kadar koji može biti primjer na koji način se mogu implementirati nastavničke kompetencije unutar studija.
Ines Perić također  suautorica kazala je kako u BiH zakon o bodovima još nije donesen.
“Naši studenti ne bi mogli nigdje raditi u Europi budući da se svugdje izvan BiH zahtijeva 60 Ects nastavničkih kompetencija da bi nastavnik mogao raditi u nastavi. Želimo da naši studenti budu konkurentni na Europskom tržištu”, poručila je Perić.

Izvrsnost fakulteta

Zoran Tomić, dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru podsjetio je na riječi Ive Andrića “dug je put do jednostavnosti“, te kazao da je “dug put i do izvrsnosti”. “Ovo je još jedan korak koji čini Filozofski fakultet i naši profesori kako bi učinili akademski sustav izvrsnijim. Priručnik o stjecanju nastavničkih kompetencija ocijenjen je regionalno važnim. Mnoga sveučilišta su već izrazila želju da se predstavi kod njih i da se tiska u još više izdanja te da bude okvir za razumijevanje nastavničkih kompetencija, ne samo na razini BiH ”, istaknuo je Tomić.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.