Studenti na prosvjedima ispred zgrade Vlade

Studenti ne odustaju od prosvjeda ispred zgrade Vlade SBŽ-a u Travniku, nakon što im je na sastanku s članovima Vlade rečeno da nema novca za povećanje subvencija za njihov smještaj u studentskim domovima.

Studenti traže da mjesečne subvencije budu uvećane sa 189 KM na 219 KM, a nakon što su im predstavnici Vlade poručili da to nije moguće njih stotinjak prosvjeduje i poziva članove Vlade SBŽ- a da izađu i javno se obrate svim studentima.

”Ostajemo ovdje dok ne ponude konkretno rješenje. Vlada nam je kao jedno od rješenja ponudila da studiramo na privatnim fakultetima u Travniku, koje oni smatraju jednakim ostalim javnim univerzitetima. Ovdje ostajemo do daljnjeg i spremni smo podići šatorsko naselje”, kazao je Armin Milak, jedan od studenata koji su nazočili sastanku u zgradi Vlade SBŽ-a.

Vlada je studentima ponudila tri opcije:

1. da se smanji broj studenata u studentskim domovima, kako bi postojeća sredstva mogla pokriti subvencije za sve studente
2. da cijene ostanu iste, odnosno da Vlada umjesto 219 KM plaća 189 KM subvencija
3. da studenti dođu studirati na neki od fakulteta na Sveučilištu u Travniku

Iako su nezadovoljni stavom Vlade, ostali studenti nisu sigurni koje će naredne korake poduzeti.

”Teško je bilo šta predvidjeti, a postoji mogućnost da ovdje dođe cjelokupna studentska populacija iz studentskih domova. Ovo je bio prosvjed upozorenja i mi ćemo se i dalje boriti za svoja prava. Navikli smo na ignorantski odnos vlasti prema nama, ali ne dopuštamo da nas se uvjetuje gdje ćemo studirati”, kaže student Samir Beharić.

Zajedno sa ostalim članovima Vlade, premijer SBŽ-a Tahir Lendo poručio je na današnjem sastanku studentima da je županijski proračun u deficitu i da nema novca za povećanje subvencija za smještaj u studnetskim domovima.

Trenutno, studenti koji dolaze iz SBŽ smještaj plaćaju 30 KM više nego studenti koji dolaze iz drugih županija

(Fena)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.