Studentski centar pozdravio plaćanje izravno studentima

Studentski centar Mostar objavio je kako pozdravlja novi model subvencioniranja studenata i kako im je jako drago da će napokon troškovi boravka 178 studenata u domu biti izmireni te budućnost studenata iz Zapadnohercegovačke županije biti riješena.

“Boravak 178 studenata iz ove županije u akademskoj 2014./2015. godini bila je dužna platiti njihova županija kao što plaćaju sve ostale županije, međutim ukoliko je njihova odluka da će studenti putem direktnih subvencija izmiriti ta dugovanja i nastaviti plaćati punu cijenu doma, mi inicijativu pozdravljamo”, stoji u priopćenju Studentskog centra Mostar.

Naime, županijski premijer Zdenko Ćosić izjavio je kako njegova županija neće plaćati mostarskom Studentskom centru smještaj studenata iz te županije nego da će novac uplatiti izravno studentima.

Ćosić je rekao kako je dosadašnja praksa subvencioniranja smještaja za samo 178 studenata u Studentskom domu u Mostaru nepravedna, a tvrdnje iz Studentskog doma u Mostaru, prema kojima im je ZHŽ dužan osam mjesečnih rata za subvencioniranje studenata, nazvao je neistinom.

”Zapadnohercegovačka županija ništa nije dužna Studentskom domu u Mostaru, naprotiv, Studentski dom čija se uprava žali i javno govori o nekakvim dugovima uživao je čak nepošteni privilegij kad je u pitanju raspodjela sredstava za subvencioniranje smještaja studenata iz naše županije”, rekao je Ćosić Večernjem listu.

Prema njegovim riječima, u protekle tri godine ova je županija uplatila 797.500 KM na ime subvencije za smještaj 178 studenata.

”Želim naglasiti da Studentski dom u Mostaru koji je posljednje tri godine dobio skoro 800.000 KM to nije dobio zato što smo im mi nešto dužni, nego zato što smo imali razumijevanja i dobru volju u skladu s našim mogućnostima subvencionirati smještaj tih studenata”, rekao je je Ćosić.

Bljesak.info

1 komentar

 1. Ovo je ipak Lakrdija i cinizam. Kojim studentima će županija nešta dati. ma dajte ne klapite. Sjednite za stol, dogovorite se, potpišite neke dugoročnije ugovore u skladu s ustavom i zakonima, a ostavite studente da rade svoj posao.

  G. Mikuliću, promjenite statut za sve studente ista prava. Način dobivanja doma kao i do sada, ali s razlikom da
  student zna kolika je ekonomska cijena usluge u DOMU. Odredite tržišnu cijenu, zatim postotak koji plaća student i postotak koji plaća županija (tj. MINISTRASTVA ŠKOLSTVA), kao u hrvatskoj. U slučaju da županija ne izmiruje svoje obveze nekoliko mjeseci (3 mjeseca) student može ostati u domu ako to želi uz punu ekonomsku cijenuali, ali ne da plaća retroaktivno dug županije, već sljedeći mjesec od stupnja odluke na snagu.
  Ako student ne želi izmirivati ekonomsku cijenu, u određenom roku mora prestati koristiti usluge DOMA, a dom se popunjava studentima iz županija koje izmiruju svoje obveze, naravno sa natječjne rang liste.

  Ovo vam je brzo i jenostavno riješenje

  Nitko nije naveo koliko je u postotku županija po studentu davala domu a koliko je bila obveza studenta.
  Taj mi odnos nikako nije jasan. Može li mi to neko pojasniti.

  Po mom izračunu župnija je mjesečno financirala studenta sa nešto više od 100 Km, a student je bio dužan 156 KM, a to je ukupno oko 260 km. Ne znam jesam li u pravu, ali iskreno. Voli bih znati kolika je, barem okvirno,
  ekonomska cijena smještaja jednog studenta u studentskom domu.

  Svi se samo prepucavaju, a nitko ne iznosi financijske podatke po jedinici (po studentu) već samo barataju nekim okvirnim brojkama koje studentu ništa ne znače.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.