Svaka kiša u Posušju prjetnja je Jadranskom moru

Od izgradnje sustava otpadnih i oborinskih voda općine Posušje zavisi očuvanje okoliša cijele regije. Južni dio Hercegovine i Hrvatske mogli bi u budućnosti snositi velike posljedice zbog onečišćenja voda, a uzrok je nepostojanje kanalizacijske mreže u ovoj općini. U rješavanje ovog problema uključila se i struka s obje strane granice, prenosi Federalna.ba.

Svaka kiša u Posušju potencijalna je ekološka prijetnja Jadranskom moru – sve što spere sa ulica završi u šahtovima; motorna ulja, gorivo, čak ifekalije zbog ilegalnih priključaka. Sve se to podzemnim tokovima slijeva u Trebižat, a onda Neretvom u Jadransko more.

“Problem je kompletnog sliva ispod Posušja, svih područja koja se nalaze na nižim nadmorskim visinama, između ostalog, i Republike Hrvatske. Mi u Posušju nemamo ni metra kanalizacijske mreže. Općinski prihodi su vrlo mršavi”, ističe posuški načelnik Branko Bago.

Samo prva faza izgradnje kanalizacijske mreže u Posušju koštala bi oko pet milijuna eura. To je više od iznosa godišnjeg proračuna. Za općinu nemoguća investicija bez pomoći države i europskih fondova. Ali moguća je suradnja s Hrvatskom i Crnom Gorom – 57 milijuna eura težak je IPA program prekogranične suradnje.

“Nadam se da ćemo osnivanjem Ureda za europske integracije i kadrovski ojačat naše institucije i uspješno se pripremit za aplikacije europskim fondovima”, kaže premijer ZHK-a Zdenko Ćosić.
Rješavanje odvodnje općine Posušje od interesa je za širu regiju jer voda ne poznaje granice.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.