Sve institucije RS prekidaju suradnju s Tužiteljstvom, Sudom BiH i SIPA-om

Vlada Republike Srpske odlučila je na danas održanoj izvanrednoj sjednici da Vlada RS i sve institucije iz ovog bh. entiteta prekidaju suradnju sa Tužiteljstvom BiH, Sudom BiH i SIPA-om, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS, javlja Agencija Anadolija.

Osim toga Vlada RS naredila je MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS.

Na današnjoj sjednici Vlada RS se upoznala sa postupanjem pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad, pretresu zgrade policije, zgrade općinske uprave i komunalnog poduzeća u Novom Gradu.

“Postupak pripadnika SIPA-e po zahtjevu Tužiteljstva BiH, po nalogu Suda BiH predstavlja grubo kršenje međupolicijske suradnje, jer se istim dovodi u pitanje povjerenje u MUP, koji je do sad uvijek surađivao sa sigurnosnim agencijama u BiH i Sudom i Tužiteljstvom BiH”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Lukač je čitajući zaključke sa izvanredne sjednice Vlade RS izjavio da je “Sud BiH iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili skriveni iako su imali mogućnost da od MUP RS traže da im dostavi dokumentaciju u vezi tog predmeta ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju”.

“Vlada RS konstatira da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužiteljstva BiH i SIPA-e protivno Ustavu BiH i Ustavu RS”, naveo je Lukač i dodao da Vlada RS ostaje opredjeljena za korektnu suradnju.

Vlada RS tražila je i da se održi posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmotreni ovi zaključci. Prema najavama sjednica bi trebala biti održana danas u 14 sati.

Po nalogu Tužiteljstva BiH u Novom Gradu danas se provodi dosad najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tijekom 1992. godine. Uhićeno je pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a, koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e. Kako navode iz Tužiteljstva BiH, slobode je lišeno pet osumnjičenih: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.).

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.