Sve iz otpada: BiH uvozi mesni otpad i od njega se prave hrenovke

Posljednjih dana paniku je izazvala informacija kako određene vrste mesa i mesnih prerađevina mogu izazvati karcinom, međutim, najbolji bh. nutricionist Kenan Mandra kaže kako meso ne treba izbacivati iz prehrane. “Potpuno je zdravo jesti meso i masnoću životinja koje se slobodno hrane travom na ispaši, ali i prije smo znali da nije zdravo jesti paštete, salame, hrenovke i industrijske kobasice. Problem nije u mesu, nego u njegovoj tehnološkoj obradi koja podrazumijeva usoljavanje, fermentaciju, dimljenje, dodavanje konzervansa i pojačivača okusa”, kaže Mandra. Kako kaže ovaj nutricionist, kvaliteta namirnica životinjskog podrijetla je zapravo ugrožena masovnim uzgojem. – Odluka Svjetske zdravstvene organizacije ne znači da trebamo prestati jesti crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedemo, možda bismo trebali razmišljati o tome odakle to meso dolazi. Također, treba obratiti pozornost na klasifikaciju da je potrošnja crvenog mesa “vjerojatno kancerogena za ljude na temelju ograničenih dokaza…” što mnogo govori o relevantnosti studija.

Na našem tržištu su meso i mesne prerađevine uglavnom iz uzgajališta gdje se životinje hrane genetički modificiranim žitaricama, sojom i koncentratima, tretiraju se antibioticima i hormonima kako bi brže rasle i davale više mesa i mlijeka. Životinje koje žive u svom prirodnom okruženju i hrane se onom hranom za koju su i same genetski prilagođene daju meso, masnoću, mliječne proizvode i jaja takvog sastava koji je optimalan za čovjeka i potpuno su sigurne za ljudsku prehranu – poručuje Mandra. Ističe kako BiH uvozi separirano meso, trtice, kosti i sav mesni otpad i od toga se prave hrenovke.

VL

5 komentara

 1. Lijanovici od starih cipela prave hrenovke…

  Like(1)Dislike(0)
 2. Krava jede samo travu pa opet ugine od starosti. Ma dajte ne budalite.
  Sve u umjerenim količinama i sve je OK.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Zene drage nabavljejte krave i pucat cete id zdravlja. Ja znam da je puno lakse piti kavice a kravice su zdravije

  Like(0)Dislike(0)
 4. JA KOLJEM SAMO DOMAĆE ŽIVO PRED KUPCOM I TAKO SAMO AL OVO TO JE SAMO PROPAST NARODA AL ŠTAĆE LJUD JEFTINIJE SLAĐE

  Like(0)Dislike(0)
 5. DOMAĆE PRAVO MOŽEŠ NARUČIT JEDINO KOD ANTE GRIZELJA I MESO I MLIJEKO KOJE LIČI SVE BOLESTI ,ANTE JE MISLIM NAJ JAČI PO SVOJOJ KVALITETI PROIZVODA

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.