Sve manje korova, a više smilja, tvrtka Lager angažira se na pripremi terena za njegov uzgoj

Već je poznato kako je smilje osvojilo hercegovačke krajeve. No, svaki dan rastu nove sadnice na njivama i parcelama na hercegovačkom kamenjaru. Novost je kako posuški Lager, koji je potpuno mehaniziran i opremljen, priprema teren na kojem će biti zasađene sadnice smilja, piše Večernji list BiH. Kao što je već najavljivano, za nekoliko dana će u nekadašnjoj grudskoj pivovari krenuti s radom najveća destilerija u Hercegovini koja bi s otkupom smilja trebala započeti 15. listopada. Budući da će dnevno prerađivati od 30 do 40 tona smilja, otvaranjem ove destilerije trebao bi se riješiti problem otkupa smilja s kojim su se ove godine suočili mnogi uzgajivači u Hercegovini. 

– Sadim dugo na mnogim njivama sa svojom obitelji žitarice, krumpir i kupus, a i bavim se uzgojem domaćih životinja. No, krenuo sam i s uzgojem smilja i nadam se da će se i taj posao isplatiti. Ipak, rekao bih da ništa nije lako i ništa neće samo od sebe. Stoga treba raditi i znati odraditi taj posao kako bi se zaradilo, rekao je Ivan Bešlić iz Rastovače blizu Posušja gdje je smilje glavna tema jer tu radi zadruga Eko Hercegovina. 

Smilje uzgajaju i Posušani u Zagrebu. To smo zabilježili u MZ Čitluk gdje se parcele uzdišu i u brdo Starka. Zanimljivo je kako su i smiljem zasađene parcele tik uz gradske posuške ulice (Mile Bošnjaka). Bitno je istaknuti da se mnogi uključuju u sadnju smilja s ozbiljnošću, a već su u ovaj projekt krenuli ljudi koji se brinu o plasmanu ulja na tržište. Prije otkupa se radi analiza smilja kako bi se dokazala kvaliteta sirovine i ulja, koja će u konačnici utjecati na cijenu. Za sada ima još nejasnoća, ali sve ipak kreće nabolje.

3 komentara

  1. Sve njemu da nebi ova sirotnja dobila koncesiju.

    Like(1)Dislike(0)
  2. More se napravit mala destilerija i pomalo cjediti. Sa velikih plantaza sto su od poticaja,cupati svako petu sadnicu,pazljivo odvajati korjen od stabljike i destilirati. Malo po malo,i ulja kao u bajci.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.