Sve spremno za objavu registra branitelja

Vlada Federacije BiH utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u kojem je jednim članom predviđena uspostava registra i njegova javna objava, objavio je Faktor.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, kazao je u izjavi za Faktor da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH.

”Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru i očekujemo njegovo razmatranje i usvajanje u Parlamentu FBiH”, dodao je Bukvarević.

Drugi registar, onaj u kojem je oko 95.000 korisnika boračko-invalidske zaštite, uspostavljen je 1. siječnja ove godine i u njemu je oko 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 su članovi obitelji šehida i poginulih boraca te oko 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

”Već vršimo obračun po toj bazi”, naglasio je Bukvarević. Ranije su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH dali mišljenje da se registar boraca ne bi trebao objaviti.

Petar Kovačević, direktor ove agencije, kazao je za Faktor da federalno ministarstvo nije navelo “legitimnu svrhu” javne objave tih podataka.

”Nije dovoljan razlog to što su te osobe korisnici proračunskih sredstava, jer bi to bilo jednako objavi imena svih korisnika proračunskih sredstava kao što su, naprimjer, umirovljenici”, kazao je Kovačević.

Postavljalo se i pitanje bi li objava bila kršenje Europske konvencija o ljudskim pravima, odnosno Člana 8 ove konvencije koji govori o “pravu na poštovanje privatnog i obiteljskog života”.

”Naravno, mi ćemo pratiti ono što kaže Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH. Smatramo da je dovoljan argument to što se troše proračunska sredstva, da objavu Registra boraca traže sve boračke organizacije i javnost kako bi se znalo koliko je tko dobio novca iz proračuna i na osnovu kojeg rješenja”, naglasio je Bukvarević.

Ministarstvo će morati nakon izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji morati donijeti i podzakonske akte, odnosno pravilnike o načinu i pristupu tim informacijama i to će raditi u komunikaciji s Agencijom o zaštiti osobnih podataka BiH.

”Objavili bismo ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja i vrijeme provedeno u Oružanim snagama i koristi li eventualno neko od prava, odnosno je li ratni vojni invalid, je li član obitelji poginulog ili dobitnik nekog ratnog priznanja, odnosno da se navede i pravna osnova po kojoj prima neka sredstva iz proračuna. Registar će biti uvezan i sa županijama da se vidi i što korisnici primaju i iz županijskih proračuna”, pojasnio je Bukvarević.

Ministar navodi da je zamišljeno da, kao u Hrvatskoj, svatko može preko Interneta u pretraživač upisati nečije ime i prezime i pronaći navedene podatke o toj osobi.

7 komentara

 1. Vecina se branila po nacelu”napad je najbolja obrana”.manite drzave boze,ovo nema ni u ruandi.

  Like(1)Dislike(1)
 2. Tako je HR je objavila al nista se s objavom nije postiglo osim straha tih ljudi da prelaze granice.
  Ako objavljujemo njih zasto ne civilne korisnike mirovina nob mirovine primanja politicara i sve druge korisnike protacuna.Svako ministarstvo nek napravi registar kome isplacuje novce onda je to posteno ovako je diskriminacija jedne grupe ljudi(po mom misljenju najbolje grupe koju jedna drzava ima)
  U ime lazni invalida mi svasta radimo i sramotimo te ljude a imamo placene institucije da nadu lazne i kazne ih da nikom to nepada na pamet al opet kaznut cjeli lanac korisnika.zapovjednika doktora.
  A hvala Bogu imamo i ministarstvo za “btanitelje”
  Eto znace napravit registar kome isplacuje novce mislim da je to ministarstvo duzno paziti na te ljude i stititi ih a ne samo primati placu na osnovu ti ljudi.

  Like(1)Dislike(2)
 3. Obavezno objavit registar odličija a i primanja svih državnih službenika jer nema razloga da se bilo ko krije od matičara do presjednika države da narod vidi od kolike crkavice žive jadni političari

  Like(3)Dislike(4)
 4. Zakon je dobar ali ga se gleda ispolitizirat. Ma objavite sve kako jeste pa da visimo kome smeta,meni ne.

  Like(1)Dislike(1)
 5. Objavite registar agresora,to bi bilo puno bitnije,jer koliko ja znam malo tko je branio bih,srbi su imali za cilj uzeti je gotovo cjelu,bosnjaci su htjeli jedan otomanski prostor,nasi piskit cu kakit cu malo bi se odcipili,malo bi cuvali bih i tako smo i prosli i tako medjunarodna zajednica nametne ovakvu nakaradu od drzave i sada mnogi koji su cinili sve da uniste i osvoje ove prostore sad se zovu branitelji i primaju naknade.trebla bi im fino ta ista medjunarodna zajednica isplacivati mirovine jer oni su stvorili ovu umjetnu drzavu.

  Like(3)Dislike(1)
 6. Objaviti registar branitelja a ne primanja. U protivnom ću ja objaviti spisak svoje satnije jer je poznajem napamet u podne i ponoći.

  Like(3)Dislike(0)
 7. Moj zaboravljeni kako ste vi kivni na ljude koji primaju invalidnine tako je danas kivan brat na brata rodenog cini mi se da je to trend modernog doba il nazovite demokracije. Hocu rec izborili smo da i oni koji se nisu borili za demokraciju mogu rec sta oce isto ko i mi samo mi njih ne vredamo a oni to smiju ako mi to napravimo mi smo primitivci i neznalice a ako oni oni su intelektualci pa mogu.
  E takvi ste vi.
  Opet kazem objavite imena lazni za koje imate saznanja a nemojte pricat bez veze.Registar bi bio svim onim koji su bili u ratu cast da se drzava drugcije postavila prema svojim borcima ali sudec po ovome do sada ovo je samo nastavak blacenja ti ljudi.
  Zar se niste nista naucili na HR registru ko ga uopce spominje koliko su nasli lazni samo su jedno vrime ispirali usta tim ljudima.
  Posle objave reg poveca se broj branitela za preko 1000.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.