Sve više ovisnika o kocki, klađenju, internetu…, u ZHŽ-u

Upotreba narkotika među mladima u Zapadnohercegovačkoj županiji postala je sve izraženija, a broj ovisnika raste iz godine u godinu. Uz ovisnost o narkoticima, jako je prisutna ovisnost o sportskom klađenju, kocki, alkoholu, kao i razne ovisnosti vezane uz internet, piše Večernji list BiH. Upravo je problem ovisnosti naveden kao jedan od prioriteta koje treba riješiti u dokumentu “Strategija razvitka Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2014. – 2020. godine”. Naime, kako se navodi u ovom dokumentu, ovisnost je veliki problem svake općine ove županije, kako za pojedinca tako i za cijelo društvo.

“Mladi se odaju porocima ovisnosti iz različitih razloga, a neki od njih su naivnost, samosažaljenje, dosada, nedostatak obveza, nemogućnost nošenja s problemima, izopćenost iz društva, osjećaj manje vrijednosti”, navodi se u dokumentu, te se posebna zabrinutost izražava zbog činjenice da su opijati sve dostupniji maloljetnicima. Dostupnost opijata, ali i kladionica, igraonica, nažalost, nalazi se u blizini škola. Kako razloga za brigu ima govore i službeni podaci Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, prema kojima je najveći broj pacijenata koji se liječe od ovisnosti iz Mostara, potom slijede Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg.

Kako se navodi u dokumentu strategije, u ovoj županiji ne postoji uspostavljen sustav ni izgrađeni kapaciteti za borbu protiv ovoga zla, ni u preventivnoj formi ni u procesima liječenja. “Sagledavajući ovaj problem stvarnim očima potrebno je izgrađivati sustav koji će se moći uspješno boriti protiv ovog društvenog zla u svim njegovim oblicima”, stoji u dokumentu strategije.

U rješavanje ovog problema, prema mišljenju tvoraca strategije razvitka, trebalo bi se uključiti Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, kao i NVO sektor. Sredstva koja bi trebalo uložiti u educiranje, prevenciju, ali i liječenje ovisnosti iznose oko 240.000 konvertibilnih maraka, od čega bi županija trebala sudjelovati s 40.000 konvertibilnih maraka. Za ostala sredstva planirano je prijavljivanje za sredstva iz IPA prekogranične suradnje, te iz posebnih donatorskih programa i promocija.

Vecernji.ba

4 komentara

 1. Sreća mi u Grudama nemamo problema s tim. Jer imamo samo 15 kladionica u neka 2 kilometra ?

  Like(3)Dislike(0)
 2. Da se provode već postojeći zakoni toga bi bilo manje.
  Djeca bez problema kupuju alkohol i cigarete, ulaze u kladionice i uplaćuju listiće, opijaju se u kasne sate po kafićima.

  Sve je ovo propisano zakonom, propisane su i kazne. Ali nažalost, kao i svi zakoni, koda nas se niti poštuju niti provode, a da ne govorimo o sankcijama onima koji ih ne poštuju.

  To je sve lako riješivo. Ako se dijete uhvati u kladionici, kazna roditeljima, a kladionici koja je djeteti idala listić velika novčana kazna prvi put, a slijedeći put još veća, a treći put zatvaranje kladionica dotičnog ponuđača u dotičnoj županiji.
  Pa da vidiš kako bi se poštovala pravila.

  To isto za trgovine koje dijeci prodaju alkohol i cigarete, ai kafićima koji napijaju mladež.
  Zakoni postoje, samo ih treba početi provoditi.

  Like(3)Dislike(0)
 3. Molio bih nadležnu policijsku upravu da izvjesti građane kome možemo prijaviti.

  – Kladionice koje dozvoljavaju klađenje mloljetnicima.
  – Prostore za igre na sreću (s raznoraznim aparatima) u koje puštaju maloljetne osobe
  – Trgovine koje prodaju alkoholna pića i cigarete maloljetnicima
  – Kafiće i noćne klubove koje toče alkohol maloljetnicima i puštaju u svoje prostore maloljetnike u
  u kasnim satima (poslije ponoći) bez pratnje roditelja ili staratelja
  – Maloljetne vozače bez vozačke dozvole koji, u većini slučajeva, divljaju po cestama.
  – i sl….

  Like(6)Dislike(0)
 4. Tribaju se roditelji dic na noge peticiju potpisat i u opcinu nek se to zatvara jos blizu skola, jer ocito nikog nebriga za nasu djecu sta radi inspekcija di dolazi….

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.