Švercerima, a i državi najzanimljivija roba – duhan

Temelju podataka Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) u 2015. godini, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je, kada je riječ o akciznoj robi, oduzela najviše duhana i duhanskih prerađevina.

Vrijednost zaplijenjene robe koju su oduzeli službenici Uprave za neizravno oporezivanje, za prvih 11 mjeseci iznosi blizu pet milijuna KM. Međutim, kada je riječ o akciznoj robi, šverceri najviše trguju duhanom. Tako vrijednost ilegalno uvezenog duhana u BiH u 2015. godini, ne računajući cigarete, iznosi više od 1,2 milijuna KM.

U istom razdoblju oduzeto je kave u vrijednosti blizu 54.600 KM i alkoholnih pića čija je vrijednost procijenjena na 33.000 KM,prenosi Klix.ba.

“Roba je najčešće oduzimana zbog kaznenog djela iz članka 18. a to je primanje, držanje i promet robe, kojim je učinjen carinski prekršaj, članak 8. koji se odnosi na neprijavljivanje robe i nepravilno korištenje robe uvezene po povlastici, Zakona o carinskim prekršajima, kao i članka 41. Zakona o akcizama, gdje su akcizni proizvodi zatečeni u prometu bez nalijepljenih poreznih, odnosno kontrolnih markica i bez vjerodostojne dokumentacije”, istakao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Najčešća mjesta na kojima je roba oduzeta su Carinska ispostava Gradiška, Tržnica Arizona-Brčko distrikt, Carina Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad.

Akcizna roba se, u skladu s odlukama nadležnih sudova, najčešće uništava.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.