Sveučilište u Mostaru: Dodijeljene 373 stipendije za Hrvate izvan RH

Ugovor za dodjelu stipendija sa 373 studenta Sveučilišta u Mostaru potpisan je u srijedu u ovom gradu. Sredstva za stipendiranje studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, osigurava Republika Hrvatska, a svrha je unapređenje znanja i intelektualnog potencijala hrvatskih zajednica u inozemstvu.

Dario Magdić iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kazao je da se radi o jednom od programa kojim se ispunjavaju opći ciljevi, programi i svrha Središnjeg ureda, a odnosi se na odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Dodao je da je ovaj ured središnje nadležno tijelo za spomenuti program te da se provodi od 2011. godine i da ukupan iznos koji je utrošen dosada iznosi oko 12 milijuna kuna. U razdoblju od 2011. do 2016. ukupno je dodijeljeno 1927 stipendija. Osim izvrsnosti, koja je temeljni kriterij za dodjelu stipendija, uvedeni su i dodatni kriteriji, kao što su socijalno-materijalni. Stipendija, osim materijalne pomoći, studentima pruža i moralnu pomoć za razvoj samopouzdanja.

Svi stipendisti Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelujući u ovom programu doprinose ispunjavanju i ostvarenju strateških ciljeva Ureda, posebno kada je riječ o zaštiti prava i interesa Hrvata izvan RH, i jačanja njihovih zajednica.

Fena

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.