Svi učenici osnovnih škola na ekskurziju će ići na područje BiH

Svi učenici osnovnih škola u FBiH ubuduće bi na ekskurziju mogli ići samo na područje BiH. Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u FBiH na jučerašnjem sastanku je pozdravila donošenje novog pravilnika u SŽ-u, prema kojem, između ostalog, učenici osnovnih škola na ekskurziju mogu putovati samo na teritoriju BiH te preporučila uvođenje ovakvih rješenja u cijeloj FBiH.

Turističkim djelatnicima je upućen poziv da povoljnim cijenama i aranžmanima podrže realiziranje učeničkih ekskurzija, škola u prirodi, izleta i studijskih posjeta na prostoru BiH, čime našoj djeci omogućujemo upoznati vlastitu domovinu i razviti domoljublje. Sjednicom Koordinacije ministara obrazovanja je predsjedala federalna ministrica obrazovanja i znanosti dr. sc. Elvira Dilberović.

Sjednici su nazočili ministri, odnosno predstavnici sedam županijskih ministara obrazovanja (ministri iz USŽ-a Adis Muharemović, SŽ-a Elvir Kazazović, HNŽ-a Rašid Hadžović, ZDŽ-a Mensur Sinanović, TŽ-a Zlatan Muratović, BPŽ-a Damir Žuga te predstavnik iz SBŽ-a). Nazočnima je predstavljena informacija o usklađenosti obrazovnih politika u FBiH, koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Ova informacija prikazuje podataka dostavljene iz šest županija o usklađenosti obrazovnih politika, a s ciljem ujednačavanja obrazovnih politika u FBiH. Informacija sadrži podatke o usklađenosti županisjkih legislativa s okvirnim zakonima za sve razine obrazovanja, nastavnim planovima i programima za devetogodišnju osnovnu školu te gimnazije i srednje stručne škole. Iz toga je vidljiva struktura predmeta i fond sati po svakom predmetu. Sadrži i podatke o restrukturiranju nastavnih planova i programa u smislu uvođenja novih predmeta i/ili tematskih cjelina te o zastupljenosti stranih jezika u školama koji se izučavaju kao prvi i/ili drugi strani jezik i fondu sati za svaki strani jezik, kao i mišljenja o eksternoj maturi i načinu uvođenja iste u osnovne i/ili srednje škole.

Koordinacija je zauzela zajedničko stajalište da se ova informacija predloži za razmatranje na idućoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH, s inicijativom za izmjenama okvirnog nastavnog plana za devetogodišnje osnovno obrazovanje. 

23 komentara

 1. Tako i treba

  Like(2)Dislike(13)
 2. Šta bi trebali, vodit djecu u Sarajevo da se upoznaju sa turcizmom???

  Like(15)Dislike(3)
 3. u Gornju Maoču s njima

  Like(8)Dislike(6)
 4. Koju vlastitu domovinu hahahaha

  Like(5)Dislike(3)
 5. Svi u Tuzlu da upoznamo Sladjana.Haha

  Like(4)Dislike(2)
 6. Da ucenicima izmedu ostalog pokazacese sela Osve i Maoca i kako su na ponos svih muslimana jer imaju vise muzdahedina u siriji nego svi ostali ,naravno tu su favele u sarajevu i mostaru nema samo brazil takva naselja,rezervat gdje neprirodno zive tri naroda’ poznai putovi gdje djeca mogu vidjeti poznate umijetnicke instalacije od vrecica za smece,gdje prednjacimo u svijetu cak i za ginisovu knjigu na jednog zaposlenog dolazi dvadeset penzionera,gdje su izmislili sport za bogate a zove se low vicend -naime pravila igre su onaj koji ukrade sto vise novaca a provede sto manje dana u zatvoru je pobjednik ta igra svaki tjedan okuplja sve vise gledalaca uz male ekrane koji su u ime toga osnovali udrugu Bijednik -nadalje po putevima u zabacenim djelovim bih mogu se sresti rijetke zivotinje kajman rs ,jaguar xjr .itd i na jednom mjestu u svjetu mogu djeca vidjet multikulturalnost na jednom mjestu dozvoljeno je u javnim ustanovama nositi i hidzbab i fantomke nakon toga mogu u obilazak starih objekata koji su pod okriljem zastite UN kao novi stari most ,duhanska stanica i plakatirani zidovi zgrada neasvaltirane ceste i tako i na kraju najvece od svih dokle god pogled seze ‘ Jadransko more ” na upit ucenika uciteljica jednostavno moze reci istinu – djeco nema potrebe da idemo dalje u obilazak ova tri kilometra dokle pogled seze ovo je sve nase

  Like(10)Dislike(1)
 7. niste vi dobri da vodite dicu gori
  pa koda hrvatska nije njihova domovina mozgovi
  trsss

  Like(9)Dislike(0)
 8. Pizdarija samo takva

  Like(3)Dislike(0)
 9. Anonimna kornjača

  Bogati sta ce dica u bosni da ih teroristi pobiju sta imaju vidit gori rasizam i mrznju to sto je drzava u kurcu i oce novi nacin profita ne moraj ostecavat dicu

  Like(9)Dislike(0)
 10. izgorilo nam ministranstvo
  a staasss

  Like(6)Dislike(1)
 11. Ja preporucujem ministarstvu da se okane dice bgt nek iđu di oce a vi imate pametnijeg posla od ovog i kolko ja znam u BiH i Hrvati su nacionalnost tako da i oni mogu ici u svoju domovinu HRVATSKU

  Like(5)Dislike(0)
 12. Idemo klanjat u dzamiju

  Like(3)Dislike(1)
 13. Tako je amerikanac

  Like(0)Dislike(0)
 14. Budimo pametni, ne saljim djecu na ekskurziju. to je politika da se sve sljeva u Sarajevo…

  Like(1)Dislike(0)
 15. Krviti okanite se osmasa to in bude zadnja godina i odoše pustite dicu NEK se provode
  Sta se glupirate

  Like(3)Dislike(0)
 16. Hahaha…..ovo je sala….da djecu pustimo u bosnu…ne dolazi u obzir….umjesto da ih odvedete negdje da svoje skolovanje zavrse sa lijepom uspomenom vi ih saljete u bosnu…mislim da nitko od roditelja svoje dijete nece pustit a i djeca su dovoljno pametna da to neprihvate…sta imaju za vidjet…nista….onda ih radije provozajte po hercegovini barem imaju sta vidjet

  Like(4)Dislike(0)
 17. Turci da nam zapovidaju kuda da vodimo nasu dicu.
  Odjebite vise sa time,mi cemo odredjivati sto cemo I kuda cemo
  sa nasom djecom.
  Sto se tice sa domovinom I koja je nasa domovina mi to znamo a
  koja je vasa znamo I to.

  Like(3)Dislike(0)
 18. niko od dice nece gori hahaha sta van je

  Like(4)Dislike(0)
 19. Kad je Mostar bio pod pojačanim nadzorom policije radi mogućnosti eventualnih terorističkih napada učiteljice su djecu vodile u cyti centar. Mislim da bi za ekskurzije najbolje odredište bila Sirija. A i roditelji bi se sigurno složili jer izgleda da većina njih uopće ne razmišlja.

  Like(3)Dislike(0)
 20. Đeca trebaju na ekskurziju u našu Đamahiriju, a ne u nakve tuđinske vukojebine.
  Neka poćnu od Gornje Tuzle i sa rahatlukom posmatraju ona naša slana okna đe smo iskopavali hićmet tovara soli. Kojom bi mogli osoliti ćorbu raje cijeloga Dunjaluka, a na soli se ne bi ni poznalo.
  Sada su okna prazna, ali korisna. Jer ako nas napadnu nakvi ćetnici ili ustaše, mi možemo biti serbez. U njima možemo ćak i kolo igrati, klanjati, teferićiti i šemlućiti od akšama do sabaha.

  Nakon Tuzle, slijedi nam Zenica. Tu je naša rahmetli željezara sa još velikim zalihama gvožđa. Iako zahrđalo, ali ima ga na alaje. Svaki dan ga traže naši rođaci Romi i nakupuju ga pune ruksake.
  Onda posjete Babinu rijeku, a zatim rijeku Bosnu. Jes da su zamućene i uokolo sa odbačenim đubrali – kartonima i najlonskim kesama, ali ima riba. Jer sve ove naše bosanske ribe debljaju u rijeci sa đubreli obalama, a u koje utjeće hićmet malih kanalizacija od naših ćenifa.

  Nakon Zenice, vođe ekskurzije trebaju krenuti prema Visokom. Tamo su ćuvene piramideBolje od egipatskih. Okolo njih i u podnožju ima dosta mahovine i korisne plijesni, a na vrhovima ćista hava.
  Kada se nadišu takve have, imat će bolji apetit za hapiti u našim slastićarnicama. Tamo ima svega. Od tufahija, do gurabija. A kahva iz filđana i bakrenih đezvi, bolja nego u Istambulu.

  Poslije toga, neka skoknu do Breze, nema dugo, desetak km. Tamo mogu viđeti rudnike mrkoga ćumura, ali bez ćumura i korisne kao i oni slani – tuzlanski.
  Na jednom izlogu pored velike bukve, viđet će VELIKU LOPATU Alije Sirotanovića, proslavljenog rudara Breze. Svi će to salalno posmatrati i sa velikim rahatlukom se uputiti u naš Sarajstan.
  Na razgledanje Bašćsršijsko-kaldrmaške kasabe.
  U kojoj ima golubova više nego na cijelom Dunjaluku. Samo da ne hvataju golubove, jer im mogu pokakati ruke, ali nije otrovno.
  Iznad kaldrme ima velika Kozja Ćuprija, koja datira još iz fakta i zemana našega Mehmeda II. el Fatiha – Osvajaća. Sa direka ćuprije može se viđeti Marijin Dvor, Pofalići, Koševo, Dolac Malta i sve do Iliđe. Kao i naši vrhovi planina – Trebević, Igman, Romanija. Mogu malo i na žićaru za Trebević, da malo posmatraju našu raju iz have.

  Nakon što se vrate u Mostar, mogu malo svratiti u naše Vrapćiće kao tržni cenatr našega južnoga Vilajeta. Onda se malo popet do pojata Omera Goste u Podveležje i viđeti stada ovaca i koza koje se za ćas mogu popeti na vrh Veleža i tako razgledati gacko i nevesinjsko polje i ćetnićke kućarice.

  Svima im želim rahatluk. Mašalah!

  I na kraju, neka dođu na Kujunđiluk i Stari most. A na tepi mogu kupiti grožđa, šipaka i našeg pavog masla kujunđiluškoga.
  Kahvu i imber pogu popiti kod u mehani kod Sulejman-bega ili hašćinici kod Đulse Omerove, iza javne gradske ćenife.

  Like(1)Dislike(1)
 21. Ma kakvu bih idjemo u Hrvatsku

  Like(3)Dislike(0)
 22. Ne postoji neko zajedničko ministarstvo. Svaka županija ima svoje ministarstvo i ovo se muslimani nešto između sebe dogovaraju. Ministar ZHŽ uopće nije ni sudjelovao na ovom. Uostalom nitko ne može prisilit djecu i roditelje, a mislim i pojedine škole da idu negdi di ne žele. Moš mislit kako bi roditelji puštali djecu na “atraktivne” bosanske destinacije.

  Like(1)Dislike(0)
 23. Ispravak – postoji zajedničko federalno ministarstvo ali je neustavno i njegove odluke se ne provode.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.