Švicarcima 2500 franaka mjesečno bez ikakvog rada?

Švicarska bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati plaću bez obzira na to rade li ili ne. Švicarski građani za šest mjeseci izlaze na birališta i na referendumu će glasati slažu li se s prijedlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mjesečni dohodak – prijedlog je da temeljna plaća iznosi 2500 franaka za odrasle (17.675 kuna svaki mjesec), dok bi umirovljenici i djeca dobivali manje. Ideja je da građani više svoga vremena mogu posvetiti stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne financijske potrebe za hranu, komunalije…

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 eura. Finci su najavili da će pilot-projekt startati 2017. Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli Nizozemci u gradu Utrechtu.

Bauk kruži Europom – bauk plaće bez motike, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marx i Friedrich Engels.

Da bi financirala temeljni dohodak, Švicarska bi morala uvesti veće poreze za najbogatije. Podsjetimo da su Švicarci u posljednje dvije godine na referendumu odbili najnižu mjesečnu plaću (24.000 kuna) i ograničenje plaća menadžerima.

VL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.