Svima po pet ministarstava!

Uvjeti pod kojima bi se Demokratska fronta mogla vratiti pregovorima o formiranju novog sastava Vlade Federacije BiH je raspodjela ministarstava na principu 5-5-5, a da 16. ministarstvo u Vladi bude zajedničko imenovanje.

Ova informacija je potvrđena iz izvora bliskih pregovorima koji su zapali u ćorsokak nakon što ih je Željko Komšić, lider DF-a, demonstrativno napustio u prošlu nedjelju, nezadovoljan odnosom partnerske SDA prema njima. Uz ovaj uvjet, kako pišu Nezavisne, DF je točno precizirao koja ministarstva želi. To su: financije, energetika, izbjeglice, turizam i MUP.

Pod uvjetom da HDZ BiH bude odsudno branio pravo na financije, ali da pristane na sve drugo, DF bi zauzvrat umjesto financija tražio poljoprivredu, ali i energetiku po vertikali. A to drugim riječima znači pravo na rukovođenje velikim energetskim javnim kompanijama u FBiH. Sada su na potezu SDA i HDZ, no opći je dojam da bi u ovoj konstelaciji odnosa i dogovora iz svega kao gubitnik mogla izaći SDA, odnosno njezin potpredsjednik Bakir Izetbegović, koji se zbog prepuštanja traženih šest ministarstava HDZ-u doveo u poziciju da obezvrijedi vlastitu pregovaračku poziciju, pogotovo što je fotelje ministra izbjeglica i unutrašnjih poslova, koje sada zahtijeva DF, unaprijed rezervirao za svoje savjetnike Edina Ramića i Aljošu Čamparu.

Izetbegović je jučer otputovao na dvodnevni put, pa bi formalni i službeni pregovori najranije mogli da budu nastavljeni u petak. O svemu Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, kaže da pregovori nemaju alternativu.

“Mislim da u ovom trenutku SDA i DF moraju sjesti za sto i u najvećem mogućem povjerenju otvoriti sva sporna pitanja, nakon čega treba pozvati HDZ ako se postigne dogovor. To je jedini put i svaki drugačiji pristup izbacio bi DF iz igre, stvorio veliko nepovjerenje i krizu”, ističe Ahmetović. Podsjeća da ostaje otvorena mogućnost i formiranja manjinske vlade, koja bi, kako navodi, za SDA bila pogubna.

“Manjinska vlada bila bi katastrofalno rješenje jer bi SDA postala rob te situacije”, zaključuje Ahmetović. Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, navodi da im nakon prekida pregovora SDA još nije uputila službeni poziv za nastavak.

“Kad budemo dobili službeni poziv organi stranke će odlučiti hoćemo li se vratiti za pregovarački stol. Naše pozicije jasne su svima, svi znaju šta hoćemo”, ističe Suljagić, te dodaje da će, ukoliko SDA i HDZ prihvate stavove DF-a, dogovor biti postignut za sat. No, jučer tijekom poslijepodneva Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, potvrdio je da je DF-u upućen javni poziv da se vrati za pregovarački stol, kako bi pokušali doći do rješenja prihvatljivih za sve.

“Nakon sjednice Predsjedništva SDA ostvareni su i određeni kontakti s predstavnicima DF-a. Vjerujem da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi u petak, subotu ili nedjelju imati određene razgovore koji će značiti konačan dogovor. To je moje očekivanje i mislim da ima i utemeljenja za takav optimizam”, zaključio je Softić.

(Nezavisne novine)

2 komentara

  1. Šta reći,koju posluku porati?

    Like(0)Dislike(0)
  2. e da se oće rodit neko sposoban kao Tito svima bi nam bilo bolje

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.