Tako je u BiH: Nekima se isti posao isplati pa ga žele odraditi a nekima ne isplati i ne rade ga!

Teška ekonomska kriza koja traje godinama i na koju smo postali skoro imuni od nekih ljudi napravi nepopravljive depresivce koji ne vide izlaza ni na kraju tunela a opet neke natjera na opću mobilizaciju kako bi se dočepali nekakve ideje i pokušali je realizirati.

Zanimljivo je uvijek usporediti kako neki izračunaju da ne mogu profitirati od ponuđenog posla i stavljaju ga izvan dosega dok drugi od tog istog ponuđenog posla izračunaju da im on ipak može donijeti korist i zaradu pa objeručke prihvaćaju ponuđeno i prilaze realizaciji posla.

Prije nekoliko mjeseci Bosnom i Hercegovinom su predstavnici jedne renomirane njemačke tvrtke koja se bavi preradom povrća (tvrtka Kühne sa sjedištem u Hamburgu, vodeća tvrtka u Europi za kiseli program … proizvodnja kornišona – industrijskih krastavaca)nudili suradnju ovdašnjim poljoprivrednicima kako bi ih ‘privoljeli’ na proizvodnju industrijskog krastavca kornišona gdje su u sklopu dogovora davali sadnice, materijal za navodnjavanje i sl. kao pomoć pri prvim koracima u proizvodnji kao i zagarantiran otkup po cijeni višoj od jedne marke za kilogram.

Iako su same prezentacije bile zadovoljavajuće posjećene i dobro odrađene ipak čini se mnogi nisu prihvatili ponudu, možda čekajući nešto bolje ili je ‘papir’ pokazivao da se ne isplati ulaziti u taj posao. Međutim jedan broj onih hrabrijih nisu htjeli propustiti priliku kojih je ionako premalo pa su prišli realizaciji proizvodnje ove poljoprivredne kulture nadajući se da će im posao uspjeti i da će zaraditi primjereno obavljenom poslu.

Jednu takvu plantažu kornišona na jednom dulumu zemlje pronašli smo na području Širokog Brijega i u razgovoru sa poljoprivrednicima doznajemo da su zadovoljni dosadašnjim urađenim poslom, elan da ga završe do kraja je veliki a očekivanja od proizvodnje su dosta pozitivna. Ova godina za njih je samo ‘proba’ jer ako bude sve po dogovoru u što ne sumnjaju, planiraju za sljedeću sezonu udvostručiti proizvodnju. Možda će baš ovaj njihov primjer pomoći mnogima da uzoru svoje neobrađene parcele i pokušaju ostvariti zaradu od svojeg rada na svojoj zemlji. U svakom slučaju treba se aktivirati i pokušati, rekoše nam ovi optimistični uzgajivači.

abcportal.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.