Testni digitalni signal javnih emitera u BiH počinje od sredine rujna

Testno emitiranje digitalnog signala u BiH trebalo bi početi polovinom rujna u tri bh. grada, neslužbeno doznaje Radiosarajevo.ba.

Nakon sastanka koji su jučer održali predstavnici javnih servisa u BiH, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) te Ministarstva za promet i komunikacije BiH, dogovoreno je kako bi testno emitiranje digitalnog signala trebalo početi sredinom rujna i trajati 90 dana, s tim da će točan datum biti naknadno dogovoren.

RAK BiH je prije mjesec dana dobila informaciju kako je sva nabavljena oprema za potrebe emitiranja digitalnog signala instalirana i da je prošla tehnički prijem. Za početak, izdane su dozvole da se signal emitira na području Banje Luke, Mostara i Sarajeva, odnosno širim područjima ova tri grada koje obuhvaćaju prijemnici s Kozare, Bjelašnice i okoline Mostara.

“Nakon informacija da je oprema spremna za rad, RAK je izdao sve potrebne dozvole za nju, što znači da ne bi trebalo biti više nikakvih tehničkih poteškoća za početak emitiranja”, kazao je za Radiosarajevo.ba Siniša Petrović, pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom.

BiH je jedina zemlja u Europi koja je propustila 17. lipanj 2015. godine kao krajnji rok za prelazak s analognog na digitalno emitiranje signala.

“Sama činjenica da BiH nije ispunila obvezu sigurno će se odraziti u nekim budućim pregovorima i dogovorima vezanim za EU integraciju. No, najviše poražava činjenica da bh. stanovništvo koristi tehnologiju prošlog stoljeća dok svi naši susjedi i cijela Europa emitiraju digitalni signal”, tvrdi ovaj sugovornik.

U Bosni i Hercegovini oko 50 posto građana koristi analogni signal.

“U BiH trenutno nema nikakvog digitalnog signala, već se program prati putem zemaljskog antenskog sustava ili putem kablovskih operatera. Testno emitiranje signala će prije svega koristiti javnom servisu jer je razlika između analognog i digitalnog signala velika.

Tako će oni koji rade u Javnom servisu kroz praćenje digitalnog signala proći kroz obuku i naučiti kako se ponaša… Tek nakon nabavke ostatka opreme možemo očekivati benefit za stanovništvo, prijem većeg broja kanala i bolja kvaliteta slike. Cijeli proces ovisi o ispunjavanju uvjeta, kao što su donošenje odgovarajućih odluke Vijeća ministara BiH te uvođenja novih tehnologija, provođenja natječaja za nabavku opreme za ostatak BiH, kao i formiranja zajedničkog tijela Javnog servisa koji će pratiti emitiranje digitalnog programa”, pojašnjava Petrović.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.