Tisuće obitelji napustile BiH, mnogi idu jer se zadužuju preko granica mogućnosti

“Sin se oženio, kći se udala, muž i ja pomogli smo koliko smo mogli. Podigli smo kredit kako bismo im pomogli ‘stati na noge’. Sad je voda došla do grla. Ja sa svojom plaćom više ne mogu vraćati taj kredit, muž radi za dnevnice težačke poslove, ali i njih je manje nego što ih je nekad bilo i dogovorili smo se da ja odem u Njemačku i pokušam nešto zaraditi kako bismo vratili krediti i ‘stali na noge’. Sin i kći bi pomogli, ali i oni jedva spajaju kraj s krajem i vjerojatno će i oni uskoro put Njemačke. Eto, što sam doživjela, da gotovo 50 godina, u vremenu kad bih mogla malo uživati u miru nakon cjeloživotnoga rada, ponovno moram raditi, još više i još napornije.” Tim riječima žena iz zapadne Hercegovine za Večernji list objašnjava što ju je snašlo i zbog čega se odlučila na odlazak u ‘obećanu zemlju’. Nažalost, ni prva ni zadnja. Ljudi traže sigurnost kako za življenje tako i ekonomsku stabilnost, a u BiH je ni u jednom pogledu nemaju. Politička kriza stalno je na vrhuncu, a ona koči i ekonomski razvoj države. Umjesto da čekaju bolja vremena, mnogi odlaze “trbuhom za kruhom”. 

Revidiranje podataka 

Samo u 2016. BiH je napustilo 16 tisuća ljudi. Kad je Zapadnohercegovačka županija u pitanju, u evidenciji Unije za održivi povratak i integracije BiH stoji da je Ljubuški prošle godine napustilo 150 obitelji. Po tom istom podatku, Grude je napustilo 38 obitelji, piše Večernji list. 

12 komentara

 1. A to je tako kad narod hoce biti “in”, sad opet odi u Njemačku pa i tamo kupi auto na kredit i zaduzi se pa kukaj,a sve u svrhu da narod vidi kako ti vozis skupocjenu limuzinu i zivis u luksuznom stanu u kojem nema nista pojest nego prosis da ti netko ubere sto domace, nitko vise ne nasjeda na te floskule s kreditima, niti takve treba zaliti!

  Like(2)Dislike(1)
 2. Zašto svi moraju zvati sve redom u svatove pa i tu padnu na guzicu,čini mi se da se svadbe više ne rade radi BRAKA nego radi PROFITA al i tu se grdno privare

  Like(3)Dislike(1)
 3. Uvijek je bilo “pokri se koliko možeš”

  Like(2)Dislike(1)
 4. Slazem se s predhodnim komentarom velike svatove su izmislili vlasnici restorana to je jedino u njihovom interesu.a narod glup ko kokos samo coka sta joj se baci,te skupi auti,te privatni fotografi za djecu,te frizure,manikure,pedikure,rodjendani,dani zena,dani kretena.samo naprjed narode,ponor je blizu.

  Like(7)Dislike(1)
 5. Skromnost je vrlina!

  Like(1)Dislike(0)
 6. Svim koji se jos imalo smatraju normalnim spakujte se i bjezite iz ove ludare ,sve su vam uzeli nedajte bar svoje dostojanstvo

  Like(1)Dislike(0)
 7. Što dizes kredit dici …
  Nek se omladina “bori” i nek dizu kredite i neka nose mobitele od “iljadu” maraka i nek se snalaze a ako ne mogu ovdje, neka iđu u njemacku oni a ne ti Gospojo moja …!
  Sta ces ti u njemackoj po stare dane…

  Like(1)Dislike(0)
 8. Istina je da se ovde nemere dobro i lagodno živit već odavno.
  Nekad se zapravo gladovalo ( fra. Didak Buntić), a nekad se išlo za boljim životom, ali odavde se stalno odlazilo. Mjenjale se države, mjenjali se režimi ali jedno je stalno – ODLAZAK.
  Amerika, Slavonija, Njemačka, Australija pa tako stalno.

  I odlazit će se. Ovo je škrta zemlja.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Daj Boga ti ne ka…. Ovde pošteno radit muž i žena i živit od primanja nemoguće da se pokriju koliko mogu lako je solit pamet drigima vi počnite živit od svoji žulja pa da vidimo ….

  Like(2)Dislike(0)
 10. Kako se nece jadni narod zaduzivati kad vise bez kredita ni frizider ne mozes napuniti . Ne radi se tu vise o luksuzu nego o osnovnim zivotnim potrebama . Tko sa prosjecnom platom uspije platiti rezije bez minusa na konju je .

  Like(2)Dislike(0)
 11. Naslov je laz!
  Da vlast (politicari) rade na tome da se otvore radna mjesta u ovoj zemlji tuge i suza, i da se popravi standard zivota, nitko nebi isao raditi po stranim zemljama.
  I to je jedina istina.

  Like(1)Dislike(1)
 12. Dva dinara druze

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.