Tko su akteri najveće drumske pljačke u BiH: Ukrali 7 milijuna KM UniCredit banke i u zemlju propali

Već šesta godina prolazi, a da se istraga jedne od najvećih oružanih pljački na prostoru BiH nije pomakla s mjesta. Petog listopada 2010. godine, Tomislav Matijević, voditelj Centralnog trezora UniCredit banke u Mostaru primio je telefonski poziv od Fabijana Bakovića, voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, koji je tražio hitnu pošiljku od 150 tisuća maraka za potrebe svoje poslovnice. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu šifrarnika, piše novinska agencija Patria.

Matijević je izdao naređenje radnicima trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege, te su iste predali zaštitarima firme “Sektor Security” koji su toga dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb u iznosu od 3,628.160 eura.

Transporter koji se uz pratnju putničkog vozila sa zaštitarima kretao iz pravca Širokog Brijega, novčanu pošiljku je trebao dovesti do graničnog prijelaza Vinjani, gdje je novac, odnosno daljnji transport do trezora Zagrebačke banke u Zagrebu trebala preuzeti zagrebačka zaštitarska firma “Sokol Marić”.

Matijević je dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez prisustva blagajnika Miljenka Brekala, koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca, ali je to isti propustio uraditi.

Istovremeno je Mate Karamatić, kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke “Sektor Security”, izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici trezora, po nalogu Tomislava Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama namijenjenih Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150 tisuća maraka namijenjenih poslovnici UniCredit banke u Livnu.

Mate Karamatić je te vreće s iznosom od 150 tisuća maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako se po pravilima novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima.

Konvoj je krenuo iz Mostara, a onda se u Dužicama, koje se nalaze na pola puta od Širokog Brijega do Gruda, u 10 sati 45 minuta ispred konvoja ispriječilo vozilo Fiat Ducato, a iza je konvoja zatvorilo vozilo Chrysler.

Pljačkaši su, očito je, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom, pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na rijetko prometnoj regionalnoj cesti.

Iz vozila su izišle četiri maskirane osobe naoružane puškama i raketnim bacačem. Zaštitarima su naredili da iziđu iz vozila. Prijetili su da će im plastičnim eksplozivom i raketnim bacačem uništiti blindirano vozilo. Vozaču blind kombija naredili su da otvori trezor što je on pod prijetnjom i uradio.

Napadači su uzeli platnene vreće u kojima se nalazilo oko tri milijuna i 600 tisuća eura, dok su vreće s kovanicama ostavili. Nakon toga su iz pratećeg vozila uzeli i vreće u kojima je bilo 150 tisuća maraka i sve ih ubacili u vozilo Hyunda pripremljeno za bijeg.

Prethodno su napadači kombi vozila Ducato i Chrysler, kojima su prepriječili put, polili benzinom i zapalili kako bi prikrili tragove. Nakon svega su pobjegli u vozilu Hyundai. I to vozilo pronađeno je zapaljeno, dok su pljačkaši pobjegli u nepoznatom pravcu.

Godine 2012. i 2013. Agencija za istragu i zaštite BiH (SIPA), putem krimolovaca primila je prijave da su tadašnji rukovodni ljudi u policiji Zapadnohercegovačke županije navodno usmjeravali istragu u pogrešnom pravcu.

Polovicom 2014. godine suđeno je Tomislavu Matijeviću, Fabijanu Bakoviću, Miljenku Brekalu i Mati Karamatiću zbog navodnog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojništva i nesavjesnog rada u službi. U sudskom postupku svi su oslobođeni.

Inspektori Federalnog MUP-a su, navodno, prošlog tjedna izuzeli svu originalnu dokumentaciju o ovom slučaju. To znači da se nakon 6 godina šutnje o najvećoj drumskoj pljački novca u BiH slučaj ponovo otvara. Manje od godinu dana prije ove najveće pljačke u mjestu Kruševo, južno od Mostara opljačkan je blindirani kombi iste zaštitarske firme na sličan je način, uz prijetnju zoljom.

Tada je ukradeno oko 750 tisuća konvertibilnih maraka. Podsjetimo se da je pet specijalaca MUP-a RS je početkom ove godine uhićeno zbog drumske pljačke 600 tisuća KM. Uvijek je na meti bio novac UniCredit banke.

Najveća drumska pljačka u BiH od 7,3 milijuna KM u Dužicama kod Širokog Brijega je bila gotovo zaboravljena.

NAP.ba

18 komentara

 1. Zasto se ne mogu oteti dojmu da novca uopce nije bilo u kombiju

  Like(1)Dislike(0)
 2. A i znakovito je to da jedna politicka stranka tada nije bila na vlasti tj. Izvoru prihoda a blizili se izbori….

  Like(3)Dislike(1)
 3. Svak uzeo po malo i to je to, a ti narode naguzi se opet da ti ga stave

  Like(5)Dislike(0)
 4. Bukara svaka cast.natoci.ima istraga u politickom magazinu mreza.pa pogledajte.opet nasi.koji nista ne rade a vozaju besne strojke.i kurce se.gadi mi se kad ih vidim.a glume face.lopovi sami.markirana roba skupi satovi lancuge za kera oko vrata.smrdi put za njima koliko se namirisu.njuskan oblake paraju.ima se moze se.pederluk teski

  Like(2)Dislike(1)
 5. Hdz zauvijek

  Like(1)Dislike(3)
 6. Eto, da nema ovog pametnog novinara – sve bi se zaboravilo!

  Like(0)Dislike(0)
 7. Ja ću to riješiti u svome mandatu (kao i sve do sada),
  ne zvao se ja Merlot!

  Like(3)Dislike(0)
 8. Novac je bio osiguran,nitko nije povrijeđen u pljacki,namirila se banka namirili se otmicari. Znaci vuk sit a ovce na broju…..

  Like(1)Dislike(1)
 9. A ince od 90-tih pa naprid,nasa je policija rijesila puno oruzanih pljacki,razbojnistava,prepada,otimacine itd itd nema sta svaka cast od 348 slucajeva rijesili jedva 2 i to polovicno!!!!!

  Like(2)Dislike(0)
 10. Ma to su sve kriminalci i bivsi djelatnici udbe i njihovih danasnjih slugu hdz a tesko pitanje

  Like(1)Dislike(0)
 11. izdajnici - kao pod Titom

  Kriminalci bi bili samo u drugom prostoru (drugim državama).
  Pošto BiH nije ni država i ne provodi zakone, kojih čak i nedostaje, ne postoji znači ni kriminal na papiru.

  Jedino rješenje, hrabra grupa stanovnika triba zavezati tu petoricu za stup srama, i izmlatiti blizu smrti.

  takvi samo fizičku bol osjećaju!

  Like(1)Dislike(0)
 12. Oteto prokleto na kraju ce ti svi kriminalci zavrsiti kao cobani…….. Bez uvrede pravim cobanima!!!!

  Like(0)Dislike(0)
 13. budale jedne slučaj je davno riješen samo bolje promislite konji jedni pa to tice pijevaju po granam širom ljepe naše

  Like(0)Dislike(2)
 14. U kombiju nije bilo novca, a plaća za odglumljenu pljačku bila je u gepeku pratećeg automobila.

  Od kud su lopovi znali da u gepektu ima 150 tisuća km, ako su već uzelo 3, 6 milijuna.
  Da je to prava pljačka i ti novci, koji su u zadnji tren poslani, 150 tisuća ostali bi netaknuti.
  150 tisuća km stane u paketić od cipela i lako se sakrije u autu.
  Novac je ostao u banci, to je sigurno, pljačka iscenirana. Ako dobro pritisnete sve gore spomenute, saznat cete istinu.

  A koje osiguravajuce društvo može isplatiti štetu uz ovolike propuste u osiguranju i normalnom transportu novca. značu da su i oni najvjerovatnije u talu sa stvarnim lopovima.

  Novac je netko otuđio lagano iz banke, Iscenirao pljačku, platio otimičare bankinim novcem, a da nije ustao iz svoje udobne fotelje. To dokazuje onih 150 tićuća Km iz gepekta pratećeg auto. To je bila plaća za glumce, a ponavljam vam. U kombiju su bile samo kovanice.

  Mislim čak i da zaštitarska tvrtka bar malo ima prste u tome. Ova zamjena auto i prijevoz dijela novca i službenom autu je jako sumnjiv. Ako Već blinndirano vozilo postoji tko bi normalan prevozio novac u gepektu.

  Ovo je budali jasno, ali veliki igrači stoje iza ovoga pa se u to ne smije dirat.

  Like(4)Dislike(0)
 15. izdajnici - kao pod Titom

  Slučaj davno riješen???

  Aha malo sutra..ni ne vidiš da si se sam izda sada kao upetljanog u tome!

  Like(0)Dislike(0)
 16. Uh, što si ovo jasno i pametno rekao!

  Like(1)Dislike(1)
 17. Ko zna nek imena pise javno.sve mi zute u dzepu ostale.ni za kifle nemam.krov mi prokisnjava dok oni kuce s brackim kamenom oblaz

  Like(0)Dislike(0)
 18. Policija pljačka i optužuje nevine prisluškuju banku da je i kovčeg sa bojom bio oni bi znali šifru policija IZVODI TERORISTIČKE NAPADE I PODMEČE NEVINIM LJUDIMA direktor FUPA izuzeo dokumentaciju da podmetne nevinom čovjeku pa da i njega opljačka

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.