Tko vozi pijanog suputnika plaća 40 KM

Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa u BiH trebalo je da stupi na snagu, ali je vraćen na doradu. Ovaj zakon je čista kozmetika i opasnost će i dalje vrebati na svakom kutu, jer je naglasak stavljen na visoke kazne, a ne na prevenciju smatraju stručnjaci iz oblasti prometa.

Drakonske kazne, a preventiva nula, tako novi zakon o sigurnosti prometa ocjenjuju neki stručnjaci iz oblasti prometa ističući kako je struka novim zakonom htjela spriječiti nesreće i smrti na putovima, dok su se političari uhvatili kako što više kazni da naplate.

”Ispit je nula jer se provodi kako se provodio prije 40-50 godina, sveden na četiri poligonske radnje koje svijet ne poznaje u obuci”, smatra Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

S druge strane, postoje mišljenja da je zakonski riješeno pitanje preventive uvođenjem teoretske nastave koju izvode licencirani prometni inženjeri, ali da je problem slaba ili nikakva zainteresiranost za ta predavanja.

”Zato je moj prijedlog bio ranije da preventiva ipak bude preko osnovnih škola jer djeca tada najlakše upijaju znanja. Kad se formira čovjek da se formira i prometna kultura”, kaže Slobodan Vujić, iz AMD “Sigurnost”, Bijeljina.

”Tu je ušao svako, ne mora značiti da ako je čovjek diplomirao na prometu da je stvoren za obuku, jer obuka je jedna specijalnost pa bi trebalo da ljudi koji to rade malo više znaju o obuci”, kaže Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

U regularnost polaganja i vještinu i spremnost vozača početnika sumnjaju i građani.

Struka je predlagala da se uvede obveza da se postave dvije kamere u automobil u kojem se polaže vozački ispit kako bi se provjerila regularnost, ali ima i mišljenja da to zahtjeva dodatna financijska sredstva i na neku način remeti mir.

Veliki problem koji je i to što je u novom zakonu predviđeno da se do najteže kategorije D može doći direktno sa B kategorije.

”Gdje ćemo dozvoliti da s B kategorije može polagati čovjek koji nije osjetio ni što je vozilo, da nam vozi djecu, a nije vozio ni paketiće. Zar je to normalno? D je najveća kategorija, tamo se radi o masi ljudi. Zar je isto rasuti ljude i paketiće? Paketiće ćemo pokupiti ljude nikad nećemo”, kategoričan je Ivić:

Da sigurnost na putovima nije na zadovoljavajućem nivou pokazuju i policijski izvještaji.

”U mjesecu listopadu registrirano je osam prometnih nezgoda koje su prouzrokovali početnici vozači do dvije godine vozačkog iskustva što je za 700 posto više u odnosu na isto razdoblje protekle godine”, priopćeno je iz CJB Bijeljina.

I dok preventiva nikoga ne zanima, a žrtve se zbrajaju, političari pripremaju visoke kazne: 100 do 300 KM kazne za vozače koji budu pričali na telefon tijekom vožnje, od 400 do 1.000 KM za prekoračenje brzine od 30 km na sat, 40 KM ako na mjestu suvozača bude pijana osoba.

26 komentara

 1. A s kim cu ja onda kuci ?
  Nece me valjda ostaviti da spavam ispred gaude..
  Oo vece gluposti nisam cuo odvano

  Like(23)Dislike(0)
 2. Glupost ziva sta nece jos izmislit samo da je para dajte mi onda posao neki majketi mile samo preko veze sve najgora nasa drzava

  Like(10)Dislike(1)
 3. Cirkus drzava,cirkus zakoni.Najbolje pijani nek vozi,trijezni suvozac.

  Like(7)Dislike(0)
 4. Ma kome je vazna sigurnost ovo se sve svodi na zakonsku pljacku nas sviju i nista drugo sugave nam drzave majko mila.

  Like(3)Dislike(0)
 5. Ponestalo im trikova ???

  Like(6)Dislike(0)
 6. Jos samo da pocmu zrak naplaćivat

  Like(9)Dislike(0)
 7. DOK JE BONE I OSTALIH POSTENI POLICAJACA OVO CE OSTATI SAMO NA RJECIMA.

  Like(21)Dislike(0)
 8. Ovo je nesto najludje sto sam vidio. Prakticki smanjuju kapacitet ljudima da odvezu pijane tinejdzere kuci. To znaci dodatan broj auta na cesti i to auta koje voze roditelji probudjeni u 3 sata ujutro.

  Like(4)Dislike(1)
 9. Sigurno ce Ševo otvorit taxi službu

  Like(8)Dislike(0)
 10. Kakva drzava taki i zakoni ????zivili!!!!

  Like(1)Dislike(0)
 11. ko donosi zakon nije ni cudo kazu vlada federacije aje molim vas nemojte donosit ovaj zakon kad sam u svatovima i napijem se smijelime zena voziti u prikljucnom vozilu prikolici ko svinju ili tele ludi zakon u ludoj drzavi a jos ludji ko ovo pise

  Like(4)Dislike(0)
 12. Sugava da nemoze sugavije samo pljacka

  Like(1)Dislike(0)
 13. Unas će lutrija nać policajca trijezna

  Like(6)Dislike(0)
 14. Pa onda neka pijani vozi sa trijeznim suvozacem. Problem rijesen.

  Like(0)Dislike(0)
 15. Ovo in je “provala” godine

  Like(1)Dislike(0)
 16. Znači pijanca trebam ostavit da ne bi vasova kaznu a bolje je da varaju Tatine sinove što voze ko konkord

  Like(0)Dislike(0)
 17. da,ovo je netko “strucan i sposoban“smislio…jer tko bi drugi ovako umno se dosjetio…znaci iz ovog slijedi da se pijanci sami voze …

  Like(1)Dislike(0)
 18. Mozete pijance voziti nazad al ne na suvozacevom mjestu

  Like(1)Dislike(0)
 19. Budalastina do dann ovoko sto nama ni u bijafri……………….

  Like(0)Dislike(0)
 20. samo nek nezabrane u autoprikolici ko krmad ono puse kad te vozi otreznjicete do kuce

  Like(0)Dislike(0)
 21. Treba donijet jos vece kazne.Znate vi svi sta ovo znaci .Svi se pravimo ludi al kad nas stigne onda svi kukamo.

  Like(0)Dislike(0)
 22. Nema to smisla,kako dovest pijanog s kamionom ili teretnim busum ili kedijem?

  Like(0)Dislike(0)
 23. I ko je taj polismen koji će kaznit načelnika ako ga vozi službeni vozač? Ko ce ustanovit pijanstvo? Pa taj bi izgubio posao, ovako ili onako. Naravno da će neko i takvu kaznu platit ali najvjerojatnije sirotinja.

  Like(0)Dislike(0)
 24. Morbidan zakon…
  Treba ostaviti pijanog čovjeka u kanalu da se smrzne, ili možda strpati ga u gepekt.

  Like(0)Dislike(0)
 25. Koi glup zakon majketi.

  Like(0)Dislike(0)
 26. Sramota

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.