Tomislavgrad dobiva muzej gange

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin nazočio je u petak potpisivanju ugovora između gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Stella Arneri o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Kulturna ruta bećarca i gange”.

Radi se o projektu prekogranične suradnje Interreg koji je uspješno ocijenjen od mjerodavnih tijela EU, u kojem je Grad Pleternica nositelj projekta, a Općina Tomislavgrad partner u projektu.

Vrijednost ukupnog projekta iznosi oko 17,5 milijuna kuna (oko 2,35 milijuna eura), od čega će Europska unija osigurati 85 posto sredstava, a sudionici projekta preostalih 15 posto.

Od odobrenih sredstava Poduzetnički centar Pleternica i Turistička zajednica Pleternica dobit će 1,35 milijuna eura, dok će Općini Tomislavgrad i Kulturno-informativnom centru (KIC) Tomislavgrad pripasti milijun eura.

Cilj projekta je održavanje nematerijalne kulturne baštine, bećarca i gange, koja će postati kulturno turistička atrakcija, kako Pleternice, tako i Tomislavgrad.

U sklopu projekta, u Pleternici će se urediti središnji gradski trg s muzejom bećarca, dok će Tomislavgrad dobiti muzej gange.

U Tomislavgradu također je predviđena izgradnja šetnica ”Hajdučke družine”, uređenje fasade na zgradi KIC-a u Tomislavgradu, izgradnja krovnog interpretacijskog plana razvoja te idejnog projekta uređenja budućeg muzeja gange.

2 komentara

  1. Ja predlazem da u hercegovini napravi muzej komunjara i udbasa i njihovih nedjela,bilo bi materijala napretek.

    Like(1)Dislike(0)
  2. Oklen duvnjaci u gangi. To su ti čisto lopovska posla. Ako vec neko triba dobit muzej gange i taj milioncic onda su to tribale bit Grude. Ali posto mi nemamo sposobna čovika za takve stvari onda sretno duvnjacima oko potroška miliončica €

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.