Tomislavgrad rekao NE termoelektrani

”Naš kraj je ekološki skoro pa netaknut. Neki lobiji nam pokušavaju nametnuti nečistu energiju koje su se odrekle sve nacije, a mi bismo trebali progutati te podvale. Moja politika i politika općinskog HDZ-a i koalicijskog partnera SDA je da to ne ćemo dopustiti”, rekao je načelnik Općine Tomislavgrad tijekom govora na svečanosti proslave Dana općine.

Tako je po prvi put stigao otvoreni odgovor iz o tome želi li duvanjski kraj termoelektranu ili ne.

Naime, mjesecima se već spominje potencijal termoelektrane u Kongori, a oni koji su lobirali za ovaj projekt navodili su kako se radi o spasu za tamošnje stanovništvo i o 1.700 radnih mjesta. Kao investitori spominjali su se Kinezi ali i Amerikanci. No, Tomislavgrad, čini se, ne želi termoelektranu nego da se želi okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi svoj napredak zasnivali na ekologiji, ratarstvu i turizmu.

Govoreći o projektu crpne hidroelektrane Vrilo i vjetroelektrane Mesihovina, Vukadin je rekao kako su ”naišli na mnoštvo prepreka i opstrukcija”.

”Jasno nam je da Tomislavgrad, pored energetskog sektora, ima poseban turistički i ratarski potencijal. Zato ćemo uložiti sve snage da stvorimo infrastrukturu koja potpomaže takav način gospodarenja i življena”, rekao je Vukadin.
S druge strane, Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, rekao je kako je termoelektrana u Tomislavgradu velika prilika.

”Imamo veliki interes iz Kine za Termoelektranu Kongora kod Tomislavgrada. Obavljali smo razgovore u Elektroprivredi HZ HB. Postoje neki problemi sa stanovništvom. Kinezi su spremni uložiti oko milijardu i 200 milijuna KM. Vjerujem da će se prepreke sa stanovništvom u slučaju Kongore otkloniti”, rekao je.

A nakon kineskih investitora, te šuškanja da bi se u priču mogao uključiti i hrvatski HEP, koji već Tomislavgrad crpi preko neplaćene vode iz Buškog jezera, spominje se da je i američka grupacija CalErin, zainteresirana za ovaj projekt.

Inače, prije nekoliko dana najavljeno je kako će Vjetroelektrana Mesihovina, što je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, početi s radom krajem godine i da će godišnje proizvoditi 165 GWh električne energije.

7 komentara

 1. Koji je to di zivi?

  Like(0)Dislike(0)
 2. Zasto je ne bi sagradili u gornjim sovicima kod nacelnikove kuće? Ja mislim da se on ne bi bunio. Tik je sagradit kod deponije buduce

  Like(0)Dislike(0)
 3. Svasta termoelektrana da valja pa to moze samo veeeeeelika budala rec

  Like(0)Dislike(0)
 4. Zašto bališ kad te nitko ništa ne pita??

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ovaj sto pise pod nazivom Ilija taj neka koristi neko ime koje mu paše jer koliko poznajem Ilija ni jedan nebu nešto ovakvo piša. Kad taj sve zna neka piše pod svojim imenom.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Bravo Vukadine za par godina ko imadne čistu zemlju bice kralj u hrani je potencijal ne u čumoru oni se sad sitili dice narod radit i dosad je dobro zivio brez te elektrane.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Svugdje u svijetu se ukidaju, jedino se u nas prave

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.