Tomislavgrad: Vepar šeta selom!

U četvrtak ujutro duvanjskim selom Stipanjići šeta divlja svinja-vepar.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama portala Tomislavnews, mještani tvrde da je baš pitom: niti se on boji ljudi, niti se ljudi boje njega!

Wikipedija kaže kako je divlja svinja (lat. Sus scrofa), bliski rođak domaće svinje, živi u čoporima uglavnom oko vlažnih šuma. To je krupna divlja životinja koja se dosta lovi jer je u nekim zemljama (npr. Srbiji) jako brojna. Za tu brojnost je zaslužan veći broj mladih i vrlo malo prirodnih neprijatelja. Izuzetno brzo trči, ali dobar je i plivač. Odrasli primjerci mogu biti visoki od 90-100 cm, a dugački od 120-160 cm.

Masa im varira ovisno koje je godišnje doba i može prijeći 300 kg kod mužjaka – vepra, dok ženke mogu biti teže od 150 kg. Ženke postaju spolno zrele s 10 mjeseci, a mužjaci nekoliko mjeseci kasnije. Međutim, ne pare se prije navršenih 18 mjeseci, osim ako nije došlo do poremećaja prirodne ravnoteže. Zubi, očnjaci, su tako postavljeni u vilici da se donji, očnjaci, uvijek preklapaju s gornjim zubima. Na taj način zubi se oštre. Dugi su 28cm, nazivaju se brusači i sjekači. Kod mužjaka se nazivaju kljove, i znatno su veći, a kod ženke klice, i manje su nego kod mužjaka. Veličina kljova mužjaka ovisi o njegovoj starosti, što je svinja starija ima veće i oštrije kljove. Divlja svinja ima boju krzna smeđe boje, tako da se uklapa u okolinu. Ženka oprasi 6 do 12 mladih. Mladi, kada se tek oprase, imaju karakteristične uzdužne bijele pruge koje im ostaju do drugog mjeseca starosti.

Često žive u šumama u blizini vodotoka. Vole kaljuže i često se valjaju u njima. Na taj način se osvježavaju i rješavaju se kožnih parazita. Za odmor koriste brlog, ali prije nego što legnu u njega prvo neko vrijeme sjede. Način pridizanja je takav što prvo sjednu promatrajući okolinu, pa tek zatim ustaju. Za veprove je karakteristično da žive usamljeničkim životom, a čoporu se priključuju samo u vrijeme parenja. Razdoblje parenja divljih svinja naziva se bucanje.

Mladi veprovi se često nalaze u blizini čopora, ali nikada kao njegov dio. Kada se promatra kretanje krda, uoči se kako se na čelu kreće najstarija ženka. Po načinu ishrane spada u svejede, što znači da će pored hrane biljnog porijekla pojesti životinje koje može savladati, pa će čak jesti i strvine.

6 komentara

 1. Dragi Šariću izaša iz gatera samo da ne uliđe prid žamiju ubiće ga odža

  Like(0)Dislike(0)
 2. Kad moze svakakva marva od politicara setat,zasto ne bi vepar.

  Like(4)Dislike(0)
 3. Pa disu vam lovci daga malo na h

  Like(0)Dislike(0)
 4. Pa disu vam lovci daga malo na haubi provozaju. ??

  Like(0)Dislike(0)
 5. To se kod nas ne može desiti

  Like(1)Dislike(0)
 6. Kakav je idijot smislio da na nasem terenu moze biti 300 kg.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.